Berlusconi tillbakavisar att Salvini blir premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte bli Berlusconi som leder Italien om hans Forza Italia vinner valet. Men det kommer heller inte bli hans koalitionspartner Matteo Salvini om Berlusconi har något att säga till om, meddelade den tidigare italienska premiärministern i en radiointervju.

Maktkampen inför det italienska parlamentsvalet hårdnar – men inte mellan de politiska motpolerna utan inom Silvio Berlusconis högerkoalition.

Att döma av flera opinionsmätningar har koalitionen, som förutom Berlusconis Framåt Italien också består av invandrings- och EU-kritiska Lega Nord och Italiens bröder (Fratelli d'Italia), anledning att glädjas. Men Berlusconis straff för skattefusk, som inkluderar ett förbud mot att leda landet fram till nästa år, har lämnat dörren öppen för en maktstrid om premiärministerposten.

Länge verkade det som att titeln skulle tillfalla det näst största koalitionspartiet Lega Nords ledare Matteo Salvini om Framåt Italien får flest röster, men det tillbakavisas nu av Berlusconi i en radiointervju.

– Matteo Salvini har en stark önskan om att leda koalitionen, men i de senaste opinionsmätningarna är Lega fyra procentenheter bakom oss och premiärministern kommer att väljas av det största partiet, sa Berlusconi.

Gav förslag på premiärminister

Han har hittills varit vag angående vem han vill ska leda landet om Framåt Italien får flest röster, men i samma intervju föreslår Berlusconi Europaparlamentets nuvarande talman Antonio Tajani.

– Tajani skulle se till att Italiens intressen tillvaratas i EU. Vi behöver ett stabilt och Europavänligt Italien.

Salvini som under valkampanjen flera gånger motsagt Berlusconi var snabb med att svara.

– Lega kommer att få fler röster än någonsin, och jag kommer att få äran att bli premiärminister och välja det bästa laget. Ingen behöver vara rädd förutom de korrupta och byråkraterna i Bryssel.

Enligt italiensk tradition publiceras inga opinionsmätningar de sista två veckorna innan valet, men de senaste mätningarna har visat en svag ledning för antingen högerkoalitionen eller populistiska Femstjärnerörelsen (M5S).

M5S, Framåt Italien och vänsteralternativet Demokratiska partiet (PD) är Italiens tre största partier. Italiens premiärminister måste ha stöd av en majoritet i både senaten och underhuset och det är tveksamt om den EU-skeptiske Salvini skulle få det av mer EU-vänliga PD eller Framåt Italien, trots koalition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet