Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska Ukraina möta den ryska offensiven? Hör Bert Sundström. Foto: Reuters/Sara Cosar/SVT

Bert Sundström: ”Det vi ser är en ny dynamik i kriget”

Publicerad

När Ryssland försöker dra igång en offensiv tvingas Ukraina förstärka sina försvarslinjer. I Kupjansk gräver soldaterna skyttegravar.

– De är till för att rusta sig mot vad som troligen blir en än värre rysk anstormning än vi har sett de senaste månaderna, säger Bert Sundström.

Soldater stationerade i Bachmut i östra Ukraina vittnar om att Ryssland försöker dra igång en offensiv.

– Det som pågår nu, framförallt i östra Ukraina är att Ryssland verkligen försöker dra igång någon form av framåtrörelse. Och det här känner Ukraina är ett problem och därför försöker man förstärka sina försvarsställningar, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Kriget i Ukraina

I Kupjansk i Charkivregionen gräver soldater skyttegravar och ställer upp rader av betongbarrikader över ett fält som sträcker sig mer än en kilometer.

– De här barriärerna borde ha byggts tidigare, i våras. Det tar för lång tid, säger soldaten ”Ödlan” till Reuters.

Dessutom är det tjäle i marken, något som skulle möjliggöra för Ryssland att använda stridsvagnar och tunga vapensystem. Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet