Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon som ska få ryssarna att rösta bort Putin – och hör tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundströms analys – i klippet. Foto: Nexta och Simon Krona/SVT

Ny video sprids i Ryssland: Stoppa kriget – lägg inte din röst på Putin

Uppdaterad
Publicerad

Inför det ryska presidentvalet i mars har en ny anti-Putin video börjat spridas på sociala mediekanalen Telegram. Budskapet är att en röst mot Putin är en röst mot hans krig i Ukraina.

Det är nyhetskanalen Nexta, med över en miljon följare på ryska plattformen Telegram, som publicerat videon vars syfte är att påverka de mer än 100 miljoner ryssar som har rätt att rösta den 15-17 mars. Tidigare Putinkritiska videor har saknat direkt koppling till presidentvalet.

SVT:s tidigare Moskvakorrespondent Bert Sundström förutspår att fler klipp med liknande budskap kommer dyka upp inför valet.

– Vi kan räkna med att det kommer många videor både för och mot Putin före valet. Sociala medier är en effektiv plattform för att sprida propaganda både i och utanför Ryssland, säger Bert Sundström

Bert Sundström: ”Välgjord och har propagandasyfte”

Nexta startades i Belarus 2015, men förbjöds senare av regimen och nyhetskanalens grundare och medarbetare tvingades i exil. Nexta har sin redaktion i Warszawa och har blivit en av de största ryskspråkiga nyhetstjänsterna utanför Belarus och Ryssland.

Nexta uppger inte vem som producerat videon.

– Videon är välgjord och har ett propagandasyfte, men lär inte påverka den ryska opinionen nämnvärt, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.