Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter uttalandena om att Sverige snart kan vara i krig har bland annat Ryssland reagerat. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsministern om ryska hånet: ”Desinformation”

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavarens och regeringens uppmaning om en ökad förberedelse för krig uppmärksammas och hånas i Ryssland. Enligt en rysk politiker lider Sverige av ”ryssparanoia”.

Svenskarna bör förbereda sig mentalt för krigstider. Det var budskapet från både Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, och överbefälhavare Micael Bydén under försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen.

– Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna. Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd? säger sa Micael Bydén till SVT Nyheter på måndagen.

Kriget i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina och dess militära upprustning gör att det inte går att utesluta att ryssarna i framtiden kan ”gå i andra riktningar”, enligt Bydén.

Ryska politikern: ”Paranoia”

Budskapet plockades upp i rysk statsmedia och även av den ryska parlamentsledamoten Alexej Pushkov, tillhörande Putins stödparti ”Enade Ryssland”, vilket Aftonbladet var först att uppmärksamma.

Enligt honom lider Sverige av svår ”ryssparanoia” och en grandios bild av dess geopolitiska betydelse.

”Ibland verkar det som att svenska militärer, liksom journalister, nästan drömmer om krig. Tydligen har de inte kunnat lugna ner sig sedan nederlaget vid Poltava”, skriver han på Telegram, och syftar på kung Karl XII:s förlorade slag år 1709.

Försvarsministern svarar

Men försvarsminister Pål Jonson (M) säger sig inte lägga någon större vikt vid uttalandet.

– Jag förhåller mig inte till Ryssland när de använder sig av olika former av desinformation, säger han i Morgonstudion.

Pål Jonson vidhåller att Rysslands aggressiva och riskbenägna agerande är något att ta på mycket stort allvar.

– Ryssland har satt både sin ekonomi och sin försvarsindustri på krigsfot och man fortsätter naturligtvis att trycka på gentemot Ukraina, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet