Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent om de ryska reaktionerna krigsbrottsdomen. Foto: SVT

Bert Sundström: Fåordigt om domen – men anses vara orättfärdig

Uppdaterad
Publicerad

De ryska reaktionerna på livstidsdomen mot den ryska 21-årige soldat som sköt ihjäl en civil man i Ukraina är ännu få – men konsensus är att domen är orättfärdig, menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

21-årige Vadim Sjisjimarin dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en 62-årig civil man i Sumyregionen den 28 februari. Han är den första att dömas för krigsbrott sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes.

Vilka är reaktionerna i Ryssland på den här krigsbrottsdomen?

– Inte så många än så länge, men i prinicp att domen är orättfärdig. Att det här var en soldat som möjligen beordrades att skjuta den här obeväpnade 62-åringen, och att man gärna ser att det här överklagas och att soldaten får ett lägre straff, säger Sundström i Aktuellt.

Han framhåller att det här är en del av ett pågående informationskrig.

– Ryssland vill hela tiden framhävda att de inte gör något vare sig militärt eller olagligt i Ukraina. Det här är något som Ryssland kommer att reagera starkt på framöver. Sedan är det så att Ryssland också vill ställa ukrainska soldater inför rätta, och det får vi se hur det går med den saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.