Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Långt rabblande av faktum som inte stämmer med verkligheten” – Hör Bert Sundström om Putins tal. Foto: SVT

Bert Sundström: ”En verklighetsförfalskning av stora mått”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström var Vladimir Putins tal ett långt rabblande med faktum som inte stämmer överens med verkligheten.

– Det här är en verklighetsförfalskning av stora mått.

Hör mer i klippet ovan

Enligt Bert Sundström var Putins tal fullt av direkta lögner. Dels om folkets vilja i de ockuperade områdena, dels om Rysslands rätt att med militär makt ta över ett annat lands områden. Dessutom fortsatte han att ljuga om att de som sitter vid makten i Ukraina är nazister.

– Till slut det här om att Nato, väst och USA försöker tillintetgöra Ryssland.

Skenomröstningarna beskrivs som bedrägerier av omvärlden – och även FN har sagt ifrån.

Enligt Bert Sundström är det rimligt att anta att kriget efter annekteringen kommer bli än mer intensivt. 

– Ryssland kommer hävda att det är Ukraina som krigar mot Ryssland med Nato i ryggen, säger han.

Många har flytt

Det kan innebära att Ryssland känner att de får en moralisk rätt att sätta in större krafter. Det är i ljuset av detta som mobiliseringen pågår och som Putin antytt att riktade kärnvapen kan bli aktuella. Men det sistnämnda bedömer Sundström som osannolikt.

Vilket stöd som faktiskt finns för den ryska regimen i de annekterade områdena är enligt Bert Sundström nästintill omöjligt att få en reell inblick i. De flesta invånare som vill tillhöra Ukraina har flytt och de ”folkomröstningar” som ägt rum har inte varit på riktigt utan bara syftat till att ge Ryssland rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.