Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström om dagens Segerdags-firande i landet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bert Sundström om segerdagen: Putin måste beröra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen firas den så kallade segerdagen i Ryssland för att uppmärksamma segern över nazisterna 1945. President Vladimir Putin väntas hålla tal i samband med paraden i Moskva.

– På något sätt måste han beröra Ukraina och det som pågår i Ukraina, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström på plats i den ryska huvudstaden.

Flera experter menar att den symboliska dagen kan innebära en eskalering av kriget i Ukraina. Från ryskt håll avfärdas dock detta som just spekulationer.

– Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att det är nonsens. Han säger att det inte ligger något i de här spekulationerna, men vad Putin, Lavrov och Peskov säger innan saker och ting faktiskt händer har vi fått vänja oss vid att vi inte kan lita på, säger Bert Sundström.

Tala om Ukraina

President Vladimir Putin håller alltid tal på segerdagen den 9 maj, vilket han väntas göra även i år.

– Det brukar vara i inledningen av själva cermonin, säger Bert Sundström som menar att talet kan ske någon gång under förmiddagen.

Han vill inte spekulera i vad den ryska presidenten kommer att säga i sitt tal, men är övertygad om att han kommer beröra Ukraina.

– Det vore jättekonstigt om han helt tiger och bortser ifrån det, men vad han kommer att säga vet nog bara han.

Ingen seger

Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Sieps, tror inte att Putin kommer att kunna utropa någon seger under segerdagen.

– Det går inte att säga till ryssarna att det här gick bra och nu är vi färdiga, säger hon i Morgonstudion.

Hon tror att den ryska presidenten kommer att förbereda folket på ett långt krig med stora uppoffringar.

– Det budskapet kommer han försöka sälja in med olika verkligheter och myter för att mobilisera ryssarna mental eftersom han inte har något konkret att leverera.

Katarina Engberg tror att presidenten kommer att betona att det som sker i Ukraina är en kamp på liv och död för Ryssland.

– Han kommer att försöka ge en bild av styrka, men jag tror vad vi kommer se av Putin i dag är svaghet. Ett samhälle i djup kris på väg in i en återvändsgränd. Kriget i Ukraina är en katastrof för Ukraina men det är också en djup tragedi för Ryssland självt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Sieps, varför det kommer bli svårt för Putin att utropa någon seger. Foto: SVT/TT/AP

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlats och hedrats, men dessa är numera allt färre.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.

Sammanställning: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet