Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krigslektorn om alternativen framåt för Ryssland. Foto: SVT/TT

Segerdagen kan bli vägskäl: ”Putin måste börja springa”

Uppdaterad
Publicerad

Utropad seger, försök till förhandlingar eller rysk mobilisering? Det är de tre vägar som finns för Ryssland gällande Ukraina just nu inför den för Ryssland så viktiga segerdagen 9 maj, menar Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap.

– Putin måste börja springa för att kunna stå still i Ukraina, om inga styrkor tillkommer kommer de ryska styrkorna köras ut ur Donbas, säger han.

Västs understöd till ukrainska trupper gör att deras förutsättningar just nu ser bättre ut än den ryska sidan menar Magnus Christiansson. Kriget är koncentrerat till strider på ett fåtal ställen, tyngdpunkten ligger söder om Izium.

– Det Ryssland försöker göra är en inringningsoperation, att stänga inne de ukrainska styrkorna, men det har stått still en vecka. Det är ytterligare ett fiasko för den ryska armén, säger Christiansson i SVT:s Morgonstudion.

Kan bli ett vägskäl

Segerdagen 9 maj kan komma att bli en vägskäl. Dagen är symboliskt viktig för Ryssland som då minns segern i andra världskriget mot Nazityskland. Just nu står parterna i Ukrainakriget långt ifrån varandra i försök till riktiga fredsförhandlingar.

– Jag tror att den största faktorn för en fred ligger i vad som händer i Moskva, valet att trappa upp kommer politiska och socioekonomiska konsekvenser. Men där är vi inte ännu och den resa som vi har innan vi kommer dit kommer vara farlig.

Om Ryssland skulle utropa seger kommer det inte förändra något i sak om man inte samtidigt stärker upp trupperna, Ukraina kommer att fortsätta trycka på.

– Det som är det mest rimliga för Putin är att höja insatserna en nivå till, att mobilisera och öka insatserna i kriget. Det handlar 9 maj om, att försöka bygga legitimitet för Putin som den stora krigstida ledaren, säger Christansson.

Segerdagen

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlats och hedrats, men dessa är numera allt färre.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.

Sammanställning: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.