Bert Sundström: ”Regimen försöker bygga upp ett informationsvakuum”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström har precis kommit hem till Sverige från Moskva.

– Hela klimatet för journalistik och information i Ryssland har blivit oerhört mycket värre sedan kriget började och senast för några dagar sedan kom en ny lag som säger att man riskerar många år i fängelse och man om man kallar kriget för krig och säger som det är, säger han.

SVT beslutade att Bert Sundström skulle återvända hem, precis som många andra utländska korrespondenter och journalister i Ryssland fått göra.

– De stänger Twitter, Facebook och oberoende tv och radio. Tidningen Novaja gazeta har beslutat att inte skriva om kriget för att det är för farligt. Regimen försöker bygga upp ett informationsvakuum. SVT har ju något slags ansvar för mig. Om jag råkar illa ut eller insisterar att vara kvar och det händer någonting med mig så är det ju inte bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet