SPD-medlemmar applåderar efter söndagens besked, som också innebär en lättnad för förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Beskedet: Ja till tysk regeringskoalition

Uppdaterad
Publicerad

Rösterna från gårdagens omröstning i Tyskland är räknade, och beskedet är en lättnad för Angela Merkel. Det blir en ny regeringskoalition mellan hennes CDU och socialdemokratiska SPD. Ja-sidan vann två tredjedelar av rösterna, enligt en SPD-företrädare.

De 464 000 medlemmarna i socialdemokratiska SPD har sagt sitt. Det blir en ny stor regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkels CDU, meddelar tyska ZDF Television på söndagsmorgonen. Enligt SPD vann ja-sidan 66 procent av rösterna.

Angela Merkel gratulerar SPD till ett ”tydligt resultat” i omröstningen. På CDU:s Twitterflöde skriver hon att hon ser fram emot att återigen samarbeta med SPD för Tysklands bästa.

Vidare säger Merkel att ”detta är ett bra beslut för SPD, och speciellt för vårt land” och att den nya regeringen har mycket jobb att göra, och bör komma igång fort, enligt nyhetsbyrån AP.

Wallström: ”Välkommet”

SPD:s t.f. partiledare Olaf Scholz meddelar att partiet nu ska ägna den kommande veckan åt att forma ett kabinett, där tre manliga och tre kvinnliga SPD-ministrar ska ingå.

”Jag välkomnar resultatet av SPD:s omröstning för att bilda en koalitionsregering. Tyskland är en av Sveriges närmaste partners och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder”, meddelar Sveriges utrikesminister Margot Wallström i en kort kommentar till TT.

En fjärde regering

Efter fem månader av osäkerhet kan nu Merkel pusta ut. Det politiska dödläget är brutet, och Merkel – nu inne på sitt trettonde år som förbundskansler – kan bilda sin fjärde regering. Valdeltagandet låg på 78 procent, enligt TT.

Ett nej hade kunnat innebära nyval, fortsatta förhandlingar eller en minoritetsregering, men Merkel kan nu ominstalleras som förbundskansler den 14 mars.

Bottensiffror i opinionen

Inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet fanns inför omröstningen en större vilja till politisk förnyelse och en oppositionsroll – och en misstro mot vad man uppfattar som Merkels saktmodiga politik – än inom moderpartiet.

Det krisande SPD:s bottensiffror i opinionsmätningarna – runt 15,5 till 18 procent av väljarstödet, i nivå med högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD) – bidrog dock till att partiet fann för gott att återigen träda in i regering med Merkel och CDU.

De yngre medlemmarnas kritik och farhågor om att partiet ska sväljas upp och mista relevans i en kompromisstyngd storkoalition hörsammades alltså inte av en majoritet av partiet, men de interna stridigheterna är knappast över, i ljuset av det vacklande väljarstödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet