Berlin har satsat 25 miljoner kronor på säkerhetsbarriärer runt julmarknaden som utsattes för ett terrordåd 2016. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Betongskyddsvallar runt julmarknad i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

I år får berlinarna gå på julmarknaden omgärdade av skyddsvallar och betongpelare. Berlin har satsat 25 miljoner kronor på ökad säkerhet efter terrordådet 2016.

Runtom i Tyskland har årets julmarknader öppnat och många tyskar älskar traditionen att samlas utomhus med rykande het Glühwein och en Bratwurst.

På Breitscheidplatz i centrala Berlin drar julmarknaden till sig många besökare men i år är den omgärdad av betongvallar i flera led som skydd mot terrorattacker. Sedan terroristen Anis Amris lastbilsattack 2016 har staden satsat stora pengar på olika typer av säkerhet.

MISSTÄNKT TERRORDÅD I BERLIN – Teckenspråk
Både betongmur och sandfyllda stålkorgar ska skydda julmarknaden i centrala Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

– Vi kan inte garantera hundraprocentig säkerhet men vi vill göra marknaden så säker som möjligt, säger Andreas Giesel, Berlins inrikesminister, i ZDF.

Stålkorgar fyllda med sand har satts upp som skydd mot terrorattacker vid julmarknaden i centrala Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Runt marknaden står stålkorgar fyllda med sand med en vikt på mellan två och fem ton. Förutom de juldekorerade stålkorgarna finns en betongbarriär längst ut mot gatan. Vid övergångsställen har pelare satts upp. Staden Berlin har satsat 25 miljoner kronor på extra åtgärder i år.

Betongpelare och skyddsmurar omgärdar Breitscheidsplatz i Berlin för att öka säkerheten. Foto: AFP/Tobias Schwarz

En särskild projektgrupp av experter har försökt att räkna ut vad som krävs för att stoppa en fem ton tung lastbil som i hög fart är på väg in i en folksamling. Tolv människor föll offer för attacken i Berlin och ett 70-tal människor skadades. En liknande attack i Nice släckte 86 människors liv några månader tidigare. I Stockholm dödades fem människor av Rakhmat Akilovs terrordåd 2017.

Extra beväpnad polis förstärker säkerheten vid julmarknaden i centrala Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Både extra beväpnad polis och civila poliser har satts in runt platsen där julmarknadsfirandet fortgår som alltid. De 80 andra julmarknaderna i den tyska huvudstaden har inte försetts med liknande anti-terrorskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT TERRORDÅD I BERLIN – Teckenspråk

Mer i ämnet