USA trappar upp vapenleveranserna: ”Ett kritiskt tidsfönster”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenterade USA:s Joe Biden en rad nya åtgärder kopplade till kriget i Ukraina. Bland dem fanns en ny omfattade vapenleverans, innehållande 121 så kallade ”Ghost”-drönare.

– Vi befinner oss i ett kritiskt tidsfönster, där Ryssland gör sig redo för krigets nästa fas, säger Biden.

De nya beskeden från Vita huset kom efter torsdagens möte i Washington mellan Joe Biden och Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal. Enligt Bidens stab diskuterade ledarna krigsutvecklingen och USA:s fortsatta åtaganden när det kommer till att stötta Ukraina.

Senare under dagen mötte Biden pressen för att presentera ytterligare militärt stöd till landet. Det nya paketet uppgår enligt Biden till ett värde av 800 miljoner dollar, en siffra som kan jämföras med de 2,6 miljarder dollar som USA enligt AP redan skjutit till det ukrainska försvaret under kriget. Paketet består bland annat av artilleripjäser och ammunition.

Kriget i Ukraina

– Vi skickar det direkt till frihetens frontlinje, till de orädda och skickliga soldater som står i skottlinjen, sa presidenten.

Med i leveransen finns också 121 så kallade ”Ghost”-drönare, rapporterar Reuters. Modellen har enligt Pentagon utvecklats specifikt för användning i Ukraina av det amerikanska flygvapnet, men några vidare detaljer om hur de fungerar delgavs inte av försvarshögkvaretet.

Förutom vapen ska USA också bistå den ukrainska regeringen med ytterligare 500 miljoner dollar i direkta medel, meddelade Biden.

– Det här är pengar som kan användas till att stabilisera ekonomin, eller att stötta områden som förstörts av ryska angrepp.

Ryska fartyg stoppas

Ekonomiska åtgärder var dock inte de enda som presenterades i Vita huset på torsdagen. Biden meddelade också att USA planerar att porta fartyg med koppling till Ryssland från amerikanska hamnar.

– Inget fartyg som seglar under rysk flagg, eller som drivs av ryska intressen, kommer få lägga till i amerikanska hamnar eller vid våra kuster.

Exakt hur stoppet ska utformas eller när det träder i kraft är ännu oklart.

Harris och Zuckerberg på sanktionslistan

I takt med att USA trappar markeringarna mot Ryssland blir också gensvaret från Kreml allt hårdare. Bara timmar efter att Biden gett besked om nya vapenleveranser presenterade det ryska utrikesdepartementet nya motsanktioner i form av inreseförbud för ytterligare 29 amerikanska politiker, tjänstemän, journalister och näringslivstoppar.

Med på listan finns bland annat USA:s vicepresident Kamala Harris och Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet