Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möt väljarna: Hör varför de röstar på Trump eller Biden Foto: SVT

Biden eller Trump – här är frågorna som avgör

Uppdaterad
Publicerad

Aborträtten, domstolarna och klimatet. Det är några av de frågor som fyra väljare som SVT pratat med anser vara viktigast.
-  Så länge demokraterna står för liberala abortlagar så är det otänkbart för mig att rösta på dem, säger Michael Kelly.

Vad avgör vilken kandidat man lägger sin röst på? SVT har talat med fyra amerikaner om varför de röstar på Biden eller Trump – och vilka frågor som är viktigast i höstens val.

Danny Burrow, programvaruutvecklare, Portland, Oregon.

Varför röstar du på Biden?

– Jag är oroad över vart det republikanska partiet är på väg, så även om Biden var långt ifrån mitt förstahandsval är det viktigt att republikanerna inte fortsätter att urholka de demokratiska institutionerna.

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Demokratiska reformer är min viktigaste fråga. Jag är extremt oroad över domstolarnas tillstånd, elektorskollegiet och distriktsindelningen. De personliga frågor som jag bryr mig om, utöver det, är reproduktiva rättigheter, vårdfrågor och jämlikhet.

Tim Seifert , försäljningschef , Dallas, Texas

Varför röstar du på Trump?

– Han får saker gjort, Trump är inte skyldig några tjänster i Washington och han har gjort mer än någon president sen Ronald Reagan. Donald Trump uttrycker sig inte alltid korrekt men han menar väl.
 

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Domstolarna har alltid varit viktiga för mig. Konservativa domare röstar i linje med det jag tror på. Annars är jag orolig över upploppen som sker runt om i landet. Jag förstår varför folk protesterar men vandaliseringen måste upphöra. Den tillåts i stor utsträckning i delstater där demokraterna har makten. Det skrämmer mig och gör mig orolig för mina barns framtid.

Jessica Fry , San Diego, Kalifornien

Varför röstar du på Biden?

– Jag tror att Biden kommer att värna aborträtten och kommer att förbättra Amerikas anseende runt om i världen. Jag tror också han är den kandidat som kan minska klyftan mellan republikaner och demokrater.

Vilka frågor är viktigast för dig?

-Jag bryr mig om klimatförändringar, aborträtten och vårt lands anseende i världen. Ett av Donald Trumps första drag var att verkställa ett inreseförbud för människor med legal rätt att vara i USA. Min man är inte amerikansk medborgare och det är med en känsla av skräck man inser att dessa beslut kan fattas med en enkel underskrift.

Michael Kelly , advokat , Auburn, Alabama

Varför röstar du på Trump?

– Donald Trump har gjort oerhört mycket på kort tid,  han kanske inte alltid för sig väl men han styrs av konservativa värderingar.

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Den viktigaste frågan för mig är aborträtten, så länge demokraterna står för liberala abortlagar så är det otänkbart för mig att rösta på dem. Nuförtiden står demokraterna och republikanerna långt ifrån varandra, och demokraternas agenda är för mig långt ifrån de värden som Amerika grundades på.

För att höra fler av väljarnas argument kan du titta på videon ovan.

Demokraterna

  • Liberalt parti som kom att kallas Demokraterna efter att Andrew Jackson, som företrädde den demokratiska falangen inom republikanerna, segrat i presidentvalet 1828.
  • Demokraterna påminner om europeiska socialdemokratiska och socialliberala partier, men sägs ofta ligga till höger om dessa och till vänster om Republikanerna. Partiet är för mer statlig styrning och social jämlikhet, man vill ha striktare vapenlagar och skydda aborträtten.
  • Demokraterna har förespråkat en sjukvårdsreform sedan 60-talet. En sådan infördes 2010 under Barack Obamas mandatperiod och fick namnet “Obamacare”.
  • USA har haft 15 demokratiska presidenter, band dem: Franklin D. Roosevelt (1933-45), John F. Kennedy (1961-63), Bill Clinton (1993-2001), Barack Obama (2009-17).

Republikanerna

  • Konservativt parti som formellt bildades år 1854. Abraham Lincoln var partiets första president. Under Lincoln och en republikansk kongress avskaffades slaveriet 1865.
  • Republikanerna kopplas samman med låga skatter och värdekonservatism. Partiet vill ha mer inflytande för delstaterna och mindre för den federala makten samt mindre statlig inblandning i den privata sektorn. Partiet har rört sig högerut under 2000-talet.
  • Donald Trump fick 2017-18 genom en skattereform med omfattande skattesänkningar främst för rika och företagare, en reform som republikanerna velat få igenom i över 30 år.
  • USA har haft 19 republikanska presidenter, bland dessa: Richard Nixon (1969-74), Ronald Reagan (1981-89), George W. Bush (2001-09), Donald Trump (2017- ).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet