Blivande amerikanske presidenten Joe Biden visar sitt stöd för Demokraternas kandidater i Georgias senatsval. Foto: Drew Angerer/AFP

Biden: ”Behöver senatorer som får saker gjorda”

Uppdaterad
Publicerad

Den blivande amerikanska presidenten Joe Biden är på plats i Georgia för att värva röster i delstatens omval till senaten. Förtidsröstningen har inletts. En framgång för demokraterna i Georgia kan säkra en majoritet i senaten och därmed betydligt mer utrymme för Biden att agera som president.

Budskapet från Joe Biden var tydligt när han talade i Georgia där förtidsröstningen till två senatsval i januari nu har inletts.

– Vi kan få så många saker gjorda, saker som gör livet bättre för folket i Georgia och i hela landet. Men vi behöver senatorer som är redo att göra det, säger Biden under ett kampanjmöte i Atlanta, enligt nyhetsbyrån AP.

Presidentvalet i USA 2020

Biden: De blockerar

De demokratiska kandidaterna som Biden är på plats för att stötta är Jon Ossoff och Raphael Warnock. Samtidigt kritiserade han de två sittande republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue för att vara en del av dem som blockerar ekonomiska stödpaket i coronavirusets spår.

Han kritiserade dem även för att stötta Donald Trumps försök att inleda rättsprocesser för att ifrågasätta valresultatet i flera delstater, enligt NBC News.

– Jag behöver två senatorer från den här staten som vill få saker gjorda, inte två senatorer som bara vill sätta sig i vägen, säger Biden.

Nyckelstat

Bara timmar innan kampanjmötet tillstod Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell för första gången att Joe Biden vunnit det amerikanska presidentvalet mot Donald Trump.

Georgia är en avgörande bricka i spelet om majoritet av senaten. Skulle omvalet resultera i två senatorer från demokraterna blir fördelningen i senaten 50/50. Då får vicepresidenten utslagsröst och möjligheterna för Joe Biden att driva igenom sin politik ökar dramatiskt.

De republikanska kandidaterna Kelly Loeffler och David Perdue backas upp bland annat av Wall Street-toppar, som enligt The Guardian donerat stora summor till kandidaternas kampanjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet