Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden höll presskonferens tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Henrik Montgomery/TT

Biden i Helsingfors: ”Nato har aldrig varit starkare”

Publicerad

USA:s president Joe Biden träffade de nordiska statsministrarna i Helsingfors på torsdagen. Biden uttryckte över det finländska Natomedlemskapet och över veckans Natotoppmöte där Sverige tog ett nytt steg mot Nato.

– Jag tror aldrig att Nato har varit starkare, sade han.

När den amerikanske presidenten anlände till Helsingfors på onsdagskvällen twittrade han också om att Nato snart består av 32 fria nationer som håller ihop för att försvara ”vårt folk och vårt territorium”. Därmed räknar han in Sverige.

Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterade att han nu träffat Biden tre gånger på drygt en vecka.

– Jag har på sista tiden träffat dig mer än min egen familj. Och jag gillar det, sade den svenske statsministern.

Norden viktigt

Att Biden kommit till Helsingfors ses som ett sätt att visa att Norden blir allt viktigare för USA.

Ett gemensamt intresse för USA och Norden är stödet till Ukraina. De nordiska länderna har, liksom USA, gett en stor mängd krigsmateriel till Ukraina.

I ett uttalande från mötet lovar länderna att fortsätta med stödet till Ukraina så länge det krävs. De åtar sig även att arbeta diplomatiskt för största möjliga internationellt stöd för en rättvis och hållbar fred i Ukraina.

Grön teknik diskuterades

Ytterligare ett gemensamt intresse är utvecklingen av grön teknik och annan teknik. Där anses nordiska länder ligga i framkanten.

Enligt uttalandet från mötet ska länderna öka samarbetet kring teknologi som 5G och 6G, AI, cybersäkerhet och kvantteknologi.

Länderna pekar också på klimatförändringar och minskad biologisk mångfald som det största hotet mot planeten. Under toppmötet diskuterades ökat samarbete kring grön teknik, energisäkerhet och tillgången till viktiga mineraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.