Joe Biden 2020. Foto: Sue Ogrocki/AP

Joe Biden i telefonsamtal med Saudiarabiens kung Salman

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset har uppgett att man inte kommer offentliggöra den omtalade rapporten om Khashoggimordet förrän president Biden har talat med Saudiarabiens kung Salman.

Nu meddelar Vita huset att telefonsamtalet har ägt rum – som enligt källor till CNN ska ha ”gått bra”.

Suadiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som i praktiken styr landet, har flera gånger anklagats för att personligen ha beordrat mordet på journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi 2018.

I en ny amerikansk rapport, som väntas offentliggöras snart, förväntas USA betona anklagelserna mot Mohammed bin Salman ännu en gång.

Enligt CNN så har Vita huset sagt att man inte velat släppa rapporten förrän Joe Biden fått samtala med kung Salman – vilket nu har skett.

I ett uttalande från Vita huset så står det att kungen och presidenten diskuterade regional säkerhet, kriget i Yemen och USA:s roll i att försvara Saudiarabien mot attacker från Iran – dock så nämndes inget om mordet på Jamal Khashoggi eller den amerikanska mordrapporten.

Utöver rapporten så förväntas en ny resolution antas i Washington på fredagen ​​om att hålla Saudiarabien ansvarig för Khashoggis död och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

”Vill markera”

Den senaste veckans diskussioner om Khashoggi och Saudiarabien beskrivs av experter som ännu en markering från USA:s sida om att kränkningar mot mänskliga rättigheter kommer att få konsekvenser för de privilegier Saudiarabien har fått som USA:s allierade.

President Biden har redan dragit tillbaka det amerikanska stödet för det Saudiledda kriget i Yemen och stoppat en del av vapenförsäljningen till landet.

Den amerikanska diplomaten Dennis Ross som har arbetat med Mellanöstern-frågor i flera administrationer säger till CNN att Biden på det här sättet vill markera att man har vänt blad sedan Donald Trumps tid i Vita huset:

– Jag tror att det är administrationens sätt att säga till Saudiarabien: Vi kommer inte att skydda er från straffen som kommer med dåligt beteende, så det är bäst att undvika dessa beteenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.