• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demokraternas Joe Biden kritiserade Donald Trumps hantering av coronaviruset, då han höll ett direktsänt valmöte under natten till fredag. Foto: Jim Watson/AFP/TT

Biden pressades i frågan om att förändra Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden pressades kring hur han kommer att vilja förändra Högsta domstolen när han deltog i ett direktsänt valmöte under natten till fredag.

Nästa vecka ska senaten rösta om den konservativa domaren Amy Coney Barretts får en plats i domstolen.

Joe Biden (Dem) och Donald Trump (Rep) deltog i varsitt direktsänt valmöte under natten till fredag, efter att den planerade virtuella debatten mellan de två ställts in då Trump vägrat delta.

För första gången sa Joe Biden att han kommer att ta ställning i frågan om att utöka platserna i Högsta domstolen.

– De (väljarna) har rätt att veta var jag står och de har rätt att veta det innan de röstar, sa han, men la till att beskedet beror på hur hårt Republikanerna driver på för att få igenom en ersättare till den avlidna domaren Ruth Bader Ginsburg. 

”En fråga som delar partiet”

Donald Trump har nominerat Amy Coney Barrett till USA:s högsta domstol, och om senaten godkänner hans nominering den 23 oktober skulle Högsta domstolen få en konservativ majoritet bland sina domare för en lång tid framöver – sex stycken mot tre liberala.

Enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg är detta en känslig fråga för Joe Biden eftersom det ytterst handlar om att försvaga Republikanernas inflytande över domstolen.

– Men det är också en fråga som delar hans eget parti. Många kärnväljare tycker att det vore oschysst och att det på sikt är ett hot mot demokratin att utöka antalet ledamöter för att på sikt minska den konservativa makten över Högsta domstolen, säger Åsberg i SVT:s Morgonstudion.

Kritiserade presidentens coronahantering

Under valmötet kritiserade Joe Biden också Donald Trumps hantering av coronapandemin. Han anklagade Trump för att ha dolt hur dödligt coronaviruset riskerade att bli.

– Han sa att han inte berättade det för att han var rädd för att amerikanerna skulle få panik. Amerikaner får inte panik, han får panik, sade han.

Biden tog även upp situationen för transpersoner i USA och sa att han, om han vinner valet, kommer att dra tillbaka de steg som Donald Trump tagit för att minska skyddet för transpersoner inom vården och militären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer