Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin kan avsluta kriget med ett ord, sa USA:s president bland annat när han talade i Polen idag. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden lovar nya sanktioner – angrep Putin i tal

Uppdaterad
Publicerad

Nya sanktioner, en passning till Putin och en försäkran till det ryska folket. Det var innehållet i Joe Bidens tal i Warszawa.

– Putin kan avsluta kriget med ett ord, sade USA:s president.

Under sin korta Europaturné har Biden träffat både Zelenskyj i Kiev och Polens Duda. Efter mötet med den senare höll presidenten tal i den polska huvudstaden – ett tal som kretsade kring året som gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

– När Ryssland invaderade var det inte bara Ukraina som sattes på prov. Hela världen sattes på prov, säger Joe Biden i Warszawa.

Nato, USA och Europa har visat enighet och har stått upp mot Ryssland, framhöll Biden. Han nämnde också Sveriges och Finlands Natoansökningar.

– Putin trodde att han skulle få en finlandisering av Nato, i stället fick han en natofiering av Finland... och Sverige, sade Biden.

Biden vände sig under talet också till det ryska folket och sade att de ”inte är fienden” och att väst inte har några planer på att attackera Ryssland.

Nya sanktioner i veckan

Ett budskap som Biden hamrat in de senaste dagarna – och som upprepades i talet – är att USA:s stöd till Ukraina kommer att fortsätta. Han lovade nya sanktioner riktade mot Ryssland och ett nytt militärt stödpaket som ska presenteras i veckan.

– Biden ville försäkra alla, alltså Ukraina, Polen, EU, andra Natoländer och hela världen, att USA inte kommer att tröttna på att ge stöd till Ukraina, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Samtidigt var Bidens budskap också riktat mot amerikanerna. I USA hörs nu tongångar om en trötthet på att fortsätta stödja Ukraina, framför allt militärt, säger Youcefi. 

– Allt fler amerikaner är skeptiska till att låta USA fortsätta betala ganska många miljarder för de här vapensystemen till Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden får kritik på hemmaplan för att fokusera för mycket på Ukraina, säger SVT:s USA-korrepondent Fouad Youcefi. Foto: SVT

Se hela talet i SVT Play– och hör SVT:s utrikeskorrespondent Fouad Youcefi analysera reaktionerna på talet i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet