Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ytterligare en spik i kistan”, så beskriver SVT:s utrikesreporter Bert Sundström det faktum att Putin nu drar sig ur nedrustningsavtalet med USA. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Putin: Ryssland drar sig tillbaka från nedrustningsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland väljer att sätta landets deltagande i nedrustningsavtalet Nya Start på paus. Det meddelade president Vladimir Putin i sitt tal på tisdagen. Han säger att Ryssland inte kommer att använda kärnvapen först men att man ska vara redo att testa kärnvapen om USA gör det.

– Detta är ännu en spik i kistan för förtroendet mellan Ryssland, USA, Nato och väst, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Rysslands president Vladimir Putin sa i slutet av sitt två timmar långa tal i Moskva att Ryssland pausar deltagandet i nedrustningsavtalet Nya Start. 

Putin säger att Ryssland inte kommer att dra sig ur avtalet, men att landet inte heller kommer att delta i det. Putin sa i talet att Ryssland inte kommer att genomföra en ”första” kärnvapenattack men att landet ska vara redo för att testa kärnvapen om USA väljer att göra det.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg beklagar Putins besked och uppmanar Ryssland att ompröva beslutet.

– Jag uppmanar Ryssland å det starkaste att ändra uppfattning, sa han vid en gemensam presskonferens med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Rysslands beslut är oansvarigt och olyckligt, och att USA nu noga kommer att följa hur Ryssland agerar, rapporterar Reuters.

Skrevs under av Obama och Medvedev

Ryssland gick i januari 2021 med på att förlänga avtalet, som reglerar Rysslands och USA:s strategiska kärnvapenarsenaler. Avtalet skrevs under 2010 av presidenterna Obama och Medvedev och har som mål att att bygga transparens, reglera inspektioner och lösa upp knutpunkter. Avtalet innebär bland annat att maximalt 1 550 kärnvapenstridsspetsar får finnas på ömse sidor, vilket är cirka 30 procent färre än i Moskvafördraget från 2002 och 74 procent färre än i det tidigare Startfördraget från 1991.

Tidigare avtal sades upp

Samtal mellan Moskva och Washington om att förnya avtalet skulle ha hållits i november, men sköts upp, skriver TT.

2019 meddelade både USA och Ryssland att man lämnar kärnvapenavtalet INF, som slöts 1987 och innebar ett förbud mot kort- och medeldistansrobotar för både USA och Ryssland, dåvarande Sovjetunionen. Avtalet löpte ut i augusti 2019.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experternas kommentarer om Putins tal. Foto: Mikhail Metzel, AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.