Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expert utesluter kärnvapenkonflikt – trots hårdnande retorik

Uppdaterad
Publicerad

Natos kärnvapenövning Steadfast Noon inleddes i måndags och Rysslands övning Grom väntas starta inom kort. Trots det spända världsläget och ryska hot med kärnvapen, utesluter en ledande expert att Ryssland kommer att använda dem.

– Ärligt talat skulle jag säga att det är uteslutet. Det är helt enkelt inte trovärdigt, säger William Alberque, direktör vid brittiska International Institute for Strategic Studies, IISS.

Nato har inlett sin två veckor långa övning för att lära flygbesättningar i Europa hantera USA:s taktiska kärnvapen – B61-bomberna.

Övningen – Steadfast Noon – genomförs en gång om året vid samma tidpunkt. Övningsområdet är koncentrerat till flygbasen Brogel i Belgien, som är en av sex flygbaser i Europa som förvarar USA:s taktiska kärnvapen, enligt Federation of American Scientists (FAS).

Övar samtidigt

Årets Nato-övning är dock unik. Den sker samtidigt som det största konventionella kriget sedan andra världskriget, rasar i Europa. Dessutom väntas Ryssland inleda en övning med sina kärnvapenstyrkor inom kort.

Men risken för incidenter bedöms som låg, trots att Natos och Rysslands övningar sannolikt kommer att ske parallellt och det rasar ett stort krig, säger William Alberque, ledande internationell expert på området.

– Jag tror faktiskt att det är mindre risker med den här sortens övningar med tanke på den förutsägbarhet som båda sidor har byggt in. Jag tror inte att risken för upptrappning är jättestor, med tanke på att övningarna är relativt förutsägbara och hur de genomförs. Och som jag sa, Ryssland måste meddela när man avser att börja.

Flygbas Kleine Brogel i Belgien som är en av sex flygbaser i Europa där USA:s B61 taktiska kärnvapenbomber förvaras. Foto: Google

Ryskt kärnvapenanfall utesluts

Alberque på IISS har mer än 25 års erfarenhet av vapenkontroll och nedrustningsfrågor. Han tjänstgjorde tidigare som chef för Natos avdelning för vapenkontroll och nedrustning (ACDC).

Han utesluter även att Ryssland, trots upprepade hot om att använda kärnvapen, kommer att verkställa hoten. 

– Det är samma taktik som president Nixon använde i Vietnamkriget för att försöka tvinga Nordvietnam till förhandlingsbordet. Jag tror inte att det kommer att fungera den här gången heller.

– Ärligt talat skulle jag säga att det är uteslutet. Det är helt enkelt inte trovärdigt. Givetvis kan Putin bestämma sig för att göra det. Om han vill. Det finns inget som fysiskt hindrar honom från att göra det. Folk säger visserligen att han inte är rationell, men vi tror att han är väldigt rationell.

Amerikanskt F-15E stridsflygplan utför test att bära B61 taktiskt kärnvapen. Foto: USA:s flygvapen arkivbild

Taktiska och strategiska vapen

Natos övning genomförs med taktiska kärnvapen som kan sättas in mot mål på slagfältet. De har en lägre sprängverkan än de strategiska kärnvapnen.

Rysslands övning Grom genomförs med de strategiska kärnvapnen som kan användas mot strategiska mål på andra kontinenter – till exempel militärbaser och större städer.

Här kan du utforska världens kärnvapenstyrkor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.