Foto: EPA/DNCC

Biden: ”Lovar ta oss ur mörkret”

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden avslutade partiets konvent med att som väntat acceptera nomineringen och ta sig an Donald Trump i höstens USA-val.

Se hela Joe Bidens tal här (länk till SVT Play)

– Om ni ger mig förtroendet att leda er kommer jag att förvalta det. Jag lovar att ta oss ut ur denna mörka period, sade Biden.

Presidentvalet i USA 2020

Joe Biden avsatte en stor del av talet till att kommentera Donald Trumps presidentskap.

– En president som inte tar ansvar, vägrar leda, skyller på andra, eldar på hat och splittring. Han vaknar varje dag och tror att jobbet bara handlar om honom, aldrig om er.

”Daltande med diktatorer”

Biden talade även om hur han själv skulle agera om han blir USA:s nya överbefälhavare.

– Tiden för daltande med diktatorer är över!

– Jag kommer inte heller acceptera utländsk inblandning i vår viktigaste demokratiska handling, att rösta.

Obligatoriska munskydd

Hans allra första fokus i Vita huset lovade han skulle bli arbetet mot coronapandemin.

– Presidenten säger hela tiden att viruset kommer att försvinna. Han fortsätter att vänta på ett mirakel. Jag kan berätta att det inte kommer något mirakel, sade Biden och lovade sjösätta sin egen nationella plan som bland annat innebär obligatoriska munskydd.

Trump: Inte gjort något på 47 år

Donald Trump kommenterade Bidens tal i realtid på Twitter och kritiserade honom för att inte ha genomfört några av de reformer han nu talade om under hans tidigare år vid makten.

Joe Biden satt i USA:s senat mellan 1973-2009. Under åren 2009-2017 var han vicepresident i Barack Obamas administration. Foto: Donald Trump/Twitter

”Under 47 år har Joe inte gjort någonting av det han nu talar om. Han kommer aldrig förändras, det är bara ord”, twittrade Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet