Professor: Bidens uttalande kan gynna vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden har under natten sagt i ett uttalande från Vita huset att han stödjer ett ”eldupphör” i Israel. Det tror experten kan gynna en vapenvila.

Enligt uttalandet från Vita huset upprepade president Joe Biden att USA stödjer Israels rätt att försvara sig mot raketattacker, men uppmanade också Israel att göra alla ansträngningar för att försäkra sig om att skydda oskyldiga civila.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror nu att det inte är långt kvar innan ett eldupphör.

Israel-Palestina 2021

– Jag tror inte att det är långt borta och man märker att amerikanerna har varit tydliga. De ligger på Israel och att de ska acceptera någon form av eldupphör, säger hon i Morgonstudion.

Vad tror du behövs för att det ska lugna ner sig?

– Jag tror att vi behöver se internationella påtryckningar på olika sätt. Där är ju just Egypten, Saudiarabien, USA och Qatar tillsammans viktiga för de har goda relationer med samtliga parter och kan tillsammans påverka för att få ett eldupphör.

Se i klippet ovan hur lång tid professorn tror att det kommer att ta för ett eldupphör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet