Rök från en raket som Israel har avfyrat mot Hamas från den israeliska sidan av gränsen. Foto: TT

Nya attacker efter blodig söndag i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Trots världens krav på vapenvila fortsätter striderna mellan Israel och Hamas.

Under natten till måndag avfyrades nya raketer från Gaza mot Israel, som under morgonen svarat med ett intensivt flyganfall.

På söndagen klargjorde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal att bombningarna från Israel skulle fortsätta med full kraft mot Gaza och Hamas.

Tidigt på måndagsmorgonen utförde israelisk militär en serie nya flyganfall.

Minst 80 flyganfall ska ha genomförts i vad som beskrivs som de tyngsta flygräderna hittills sedan konflikten blossade upp för en vecka sedan.

Attackerna riktades mot flera bostäder tillhörande befälhavare i Hamas, enligt israelisk militär.

Från Gaza finns det ännu inga uppgifter om skador efter räderna. En kraftledning ska ha träffats och orsakat strömavbrott i stora delar av Gaza, enligt AP.

Israel: över 3000 raketer avfyrade från Gaza

Innan dess hade larmsirener hörts över södra Israel.

Strax efter midnatt avfyrades nya raketer från Gaza mot de israeliska städerna Beersheba och Ashkelon.

Enligt israelisk militär har terrorstämplade Hamas avlossat mer än 3000 raketer sedan i måndags.

Konflikten är nu inne på sin andra vecka. Trots internationella påtryckningar från bland andra USA och FN finns det ännu ingen ljusning i sikte.

Måndagens attacker kommer efter en söndag som av palestinska myndigheter beskrivs som den blodigaste dagen hittills med över 40 döda.

Internationella ledare jobbar för vapenvila

Från USA har president Joe Biden manat till lugn och säger att hans regering jobbar med båda parterna för att dämpa oroligheterna i Mellanöstern.

”Vi tycker att palestinier och israeler lika mycket förtjänar att leva i säkerhet och åtnjuta lika delar frihet, välstånd och demokrati”, säger Biden i ett förinspelat videoklipp i samband med högtiden id al-fitr, som avslutar ramadan.

Egyptens president, Abdel Fattah al-Sissi, har sagt att landet som medlare arbetar intensivt för att få till en vapenvila mellan Hamas och Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.