SVT:s team på plats i Israel: ”De blandade städerna håller på att slitas itu”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s team i Mellanöstern, Stina Blomgren och Pablo Torres, är på plats i Jerusalem.

– Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, säger att bombningarna av Gaza kommer att fortsätta och pågå länge, säger korrespondent Stina Blomgren.

Israels allt intensivare attacker på Gaza uppges ha dödat omkring ett 40-tal personer under det senaste dygnet. Samtidigt fortsätter raketbeskjutningen från Gaza mot Israel. Försöken att nå en vapenvila har hittills misslyckats.

Blandade städer slits itu

På plats i Östra Jerusalem finns SVT:s korrespondent i Mellanöstern, Stina Blomgren, tillsammans med fotograf Pablo Torres.

Israel-Palestina 2021

– Vi ser snarare att Israels bombningar av Gaza trappas upp och det har funnits spekulationer om att Israels militär försöker åsamka Hamas mesta möjliga skada inför eventuella förhandlingar om en vapenvila. Men i ett tv-sänt tal sa Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, att bombningarna av Gaza kommer att fortsätta och pågå länge, säger Stina Blomgren.

På väg till Jerusalem körde teamet förbi staden Lod, där spåren av våldet var tydliga genom till exempel brända bildäck och uppbruten gatsten.

– Detta oroar väldigt många i Israel, som oroar sig just över att de blandade städerna och samhällena håller på att slitas itu.

Minst 33 döda under söndagen

Söndagen har fortsatt på samma sätt som de senaste dygnen: Hamas avfyrar raketer mot städer i Israel som svarar med flyganfall mot mål på Gazaremsan. Antalet dödsoffer stiger samtidigt som medlingsförsöken hittills varit fruktlösa.

Tidigt på söndagsmorgonen dödades minst 33 personer, varav åtta barn, i en israelisk flygräd mot Gaza, rapporterar AP med hänvisning till Gazas hälsomyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet