Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är drönarbilderna som visar förödelsen i samhället Rolling Fork, Mississippi. Foto: SevereStudios.com/Jordan Hall

Biden utlyser katastrofläge efter tornadon i Mississippi

Publicerad

USA:s president Joe Biden har utlyst katastrofläge i Mississippi efter fredagens tornado som dödade 26 personer. Skadorna på hem och egendom i regionen är massiva och en omfattande hjälpinsats har inletts för att förse de drabbade med temporära bostäder.

Katastrofläget innebär att federala resurser kan sättas in i hjälparbetet efter ovädret. I ett uttalande från Vita huset betonas bland annat behovet av tillfälliga bostäder, reparationer och lån för att stötta drabbade privatpersoner och företag i regionen.

”Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa till. Vi kommer att jobba tillsammans för att leverera det stöd ni behöver för att återhämta er, oavsett hur lång tid det tar”, skrev presidenten på Twitter på lördagen.

Risk för nya tornador

Hittills har 25 dödsfall rapporterats till följd av ovädret i Mississippi, uppger lokala myndigheter. Ytterligare ett dödsfall har noterats i angränsande Alabama, där en man omkommit efter att hans bostad – en så kallad villavagn – svepts med av vinden. Antalet skadade efter ovädret räknas i dussintal.

Det pågående arbetet med att söka igenom raserade byggnader ser dock ut att kunna stöta på problem. Den amerikanska vädermyndigheten National Weather Service har varnat för fortsatt oväder under söndagen med hårda vindar, hagel och risk för nya tornador.

”Väldigt väldigt sällsynt”

Preliminär data från National Weather Service visar att tornadon som drog genom Mississippi på fredagen tidvis nådde en vindstyrka mellan 265 och 320 kilometer i timmen, skriver AP.

Förklaringen till de omfattande skadorna ligger dock till stor del i dess långvarighet. Myndigheten uppskattar att tornadon svepte över en sträcka över 27 mil och var aktiv i över en timme.

– Det är sällsynt. Väldigt, väldigt sällsynt, säger Lance Perrilloux, meteorolog vid National Weather Service till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.