Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden säger att det finns inget som rättfärdigar Rysslands val att gå i krig. Foto: Brendan Smialowski/AFP/TT

Biden om Putin: ”Kan inte sitta kvar vid makten”

Uppdaterad
Publicerad

”För guds skull, den här mannen kan inte sitta kvar vid makten” sa USA:s president Joe Biden om ryske presidenten Vladimir Putin när han höll tal i Warszawa på lördagen. Ett uttalande som fick både Kreml att reagera och Vita huset att korrigera sin president.

– Biden har inte rätt att uttala sig om det. Rysslands president är vald av ryssar, sa talespersonen Dmitry Peskov, rapporterar Reuters.

Den amerikanske presidenten höll ett linjetal om kriget i Ukraina som innehöll en rad skarpa varningar riktade mot Kreml.

Biden menade att Putin strypt demokratin i sitt hemland och nu försöker göra samma sak utomlands. Han beskrev den ryske ledarens påstående om att han vill av-nazifiera Ukraina som en ”obscen lögn”.

– Det är cyniskt och det vet han om, sa Biden och fortsatte:

– President Zelenskyj är demokratiskt vald. Han är judisk. Hans fars familj dödades i förintelsen och Putin har fräckheten att tro att den starkes rätt styr.

”Strategisk förlust”

Biden beskrev i talet hur Kreml har tolkat en Natoutvidgning som ett imperialistiskt projekt som syftar till att destabilisera Ryssland.

– Inget är längre från sanningen, Nato är en försvarsallians, sa den amerikanske presidenten.

Han beskrev den ryska invasionen som en ”strategisk förlust” för Ryssland. Västvärlden står mer enade än någonsin och Nato har nu en ännu starkare närvaro i östra Europa jämfört med innan krigsutbrottet, menade Biden.

Han betonade samtidigt att amerikanska styrkor i Europa inte är där för att strida mot ryska trupper, utan för att försvara Natoallierade.

– Tänk inte ens tanken på att röra en millimeter av Natomark, sa Biden i en uppmaning riktad direkt mot Ryssland.

Kompetensflykt från Ryssland

Kriget har drabbat Ryssland hårt, menade Biden. De ekonomiska sanktionerna har haft effekt och påverkat landets militära förmåga. Dessutom påverkas den inhemska befolkningen.

– 200 000 personer uppges redan ha lämnat landet. Det är en ”brain drain” (kompetensflykt från Ryssland) som pågår, sa Biden.

Han avslutade talet med att säga att Putin inte längre kan sitta kvar vid makten. Kort därefter kom dock ett förtydligande från Vita huset.

”Joe Biden uppmanade inte till ett regimskifte i Ryssland när han i lördags sa att den ryske presidenten Vladimir Putin 'inte kan sitta kvar vid makten'”, hette det i uttalandet.

”Presidentens poäng var att Putin inte kan tillåtas utöva makt över sina grannar eller regionen,” skrev man vidare.

Under söndagen förtydligade även USA:s utrikesminister Antony Blinken uttalandet. Han menar att USA inte har en plan att byta ut regimen i Ryssland eller någon annanstans.

Även Kreml kommenterade under lördagskvällen den amerikanske presidentens uttalande.

– Biden har inte rätt att uttala sig om det. Rysslands president är vald av ryssar, sa talespersonen Dmitry Peskov, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.