Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Evan Vucci/AP/TT

Joe Biden har landat i Bryssel – ska delta i toppmöten

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden landade på onsdagskvällen i Bryssel. Under torsdagen ska han medverka på toppmöten med Nato, EU och G7-länderna för att diskutera kriget i Ukraina.

– Det viktigaste är att visa Vladimir Putin att EU, USA och Nato står enade mot Ryssland, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

På det extrainsatta Nato-toppmötet ska bland annat militär upprustning diskuteras och löftet om artikel 5 – att ett angrepp mot ett medlemsland är ett angrepp mot alla – bekräftas, enligt SVT:s Europakorrespondent David Boati. 

– Det är klart att de här orden har större tyngd när ledaren för världens största militärmakt är på plats, säger Boati i Aktuellt. 

På Bidens agenda står även ett EU-toppmöte. Det är unikt att en amerikansk president får sitta med i rummet när de 27 EU-ledarna möts, enligt David Boati. Även G7-gruppen, som består av världens sju största industriländer, ska hålla ett möte på torsdag. 

Säkerställa handlingsplan 

Bidens syfte med alla möten är att visa enad front mot Ryssland och bevisa att USA, EU och Nato kommer att fortsätta stå vid Ukrainas sida även om det blir ett långt och kostsamt krig, menar SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg. 

Biden vill även säkerställa att det finns en handlingsplan för den situation som uppstår om Ryssland skulle använda kemisk krigsföring mot Ukraina, enligt Åsberg. Vidare väntas besked om sanktioner mot ryska privatpersoner och politiker. 

”Mycket står på spel”

På fredag ska Biden besöka Polen. Relationen mellan länderna har varit spänd sedan USA stoppade Polens försök att skicka stridsflyg till Ukraina. Nu vill Polen dessutom se en fredsbevarande styrka i Ukraina vilket blir en ny utmaning för Vita huset, enligt Stefan Åsberg. 

– Det är en situation där mycket står på spel, säger Stefan Åsberg.

Hör SVT:s korrespondenter berätta mer om Bidens Europaresa i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.