Hunter Biden åtalas än en gång. Arkivbild. Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA/TT

Bidens son åtalad för skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Bidens son, Hunter Biden åtalades i federal domstol under torsdagen för att ha undvikit att betala cirka 1,4 miljoner dollar i skatt – motsvarande cirka 14,5 miljoner kronor.

Hunter Biden åtalades för totalt nio brott – tre grova skattebrott och sex förseelser. Han riskerar därav ett maxstraff på 17 års fängelse om han döms, uppger USA:s justitiedepartement enligt Reuters.

”Han la miljoner dollar på en extravagant livsstil hellre än att betala sin skatt”, står det i åtalet.

Han ska ha varit delaktig i ett fyraårigt illegalt system för att slippa undan minst 1,4 miljoner dollar i skatt som han var skyldig att betala från 2016 till 2019. Även om Hunter Biden så småningom betalade sina skatter från 2018, hävdar åklagare att han presenterat falska uppgifter för att minska de stora mängder skatteskulder han stod inför.

Flera åtal i ryggsäcken

Presidentsonen står sedan tidigare åtalad för tre anklagelser relaterade till hans köp av ett vapen 2018 vid en tidpunkt som åklagare menar att han var en illegal droganvändare. Hunter Biden säger sig vara oskyldig i de fallen.

Vem är Hunter Biden? Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Al Drago/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.