Hunter Biden. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Hunter Biden åtalas för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Bidens son åtalas på tre punkter, rapporterar amerikanska medier. Hunter Biden åtalas för att olagligt ha innehaft vapen.

I somras var en överenskommelse på väg, där Hunter Biden skulle erkänna sig skyldig till skattebrott och då slippa åtal för vapeninnehav medan han missbrukade droger. Men avtalet – som träffats med USA:s justitiedepartement – drogs tillbaka efter det att domaren ifrågasatt hur det var formulerat.

Biden förklarade sig då icke skyldig och överenskommelsen bröt samman.

Ska ha brukat droger

Enligt åtalet som väcktes på torsdagen ljög Hunter Biden, 53, i ett formulär när han köpte en pistol i en vapenbutik i staden Wilmington i delstaten Delaware i oktober 2018, skriver AP.

Han anklagas för att felaktigt ha kryssat i att han inte brukade eller var beroende av droger och för att olagligt ha burit pistolen medan han använde droger.

Beskedet om att presidentsonen åtalas kommer kort efter det att talmannen Kevin McCarthy meddelat att USA:s representanthus inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden. Riksrättsprocessen bygger till stor del påstådda oegentligheter runt sonen Hunter Biden.

Ständig måltavla

Inför presidentvalet 2020 var Hunter Biden en ständig måltavla för den dåvarande presidenten Donald Trumps kampanj. Han utpekades då bland annat för sitt alkohol- och drogmissbruk.

Dessutom var Hunter Bidens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag en het politisk fråga. Trump pressade Ukraina att utreda det sistnämnda, vilket sedermera ledde till att Trump ställdes inför riksrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunter Bidens karriär har varit kantad av skandaler – se mer här. Foto: Al Drago/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.