Big Ben – Storbritanniens mest fotograferade klocka. Foto: Reuters

Big Ben tystas i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Den stora klockan på toppen av parlamentshuset i London slår varje timma och har gjort så med få avbrott i 157 år. Men måndagen den 21 augusti kommer klockorna att tystas, då ett fyra år långt underhållsarbete tar sin början.

Det 96 meter höga klocktornet Big Ben, eller Elizabethtower vilket är det officiella namnet, är ett av Londons allra kändaste landmärken. Lika tätt förknippat med Storbritanniens huvudstad som röda bussar och rödklädda slottsvakter med höga luddiga hattar.

Sedan 1859 har den 13,7 ton tunga klockan slagit varje timme med få avbrott. Men nu ska alltså klockorna renoveras, något som varit planerat en längre tid.

LÄS MER: Känt landmärke i London putsas upp

Inte det officiella namnet

Londonborna uppmanas att samlas på Parliament Square den 21 augusti klockan tolv, för att uppmärksamma när Big Ben slår för sista gången på fyra år, skriver The Guardian.

Big Ben är inte det officiella namnet på varken klockan eller tornet, men används i folkmun om båda. Fram till 2012 hette tornet i hörnet av Westminsterpalatset kort och gott ”Klocktornet”, men det döptes om till Elizabeth Tower i samband med att drottningen firade sextio år på tronen.

Började byggas 1848

Westminsterpalatset är inspirerat av gotiken och började byggas 1848 efter att en brand ödelagt stora delar av den tidigare byggnaden. Delar av byggnaden härstammar dock från medeltiden och byggnaden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Varför klockan, eller snarare klocktornet kallas Big Ben går isär. Enligt Parlamentets hemsida syftar dock namnet på den största av klockspelets fem slagklockor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.