Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här avvärjer ukrainarna det ryska anfallet – se de dramatiska bilderna i klippet. Foto: Da Vinci Wolves

Bild för bild: Här försvarar ukrainska soldater ”Livets väg” utanför Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska soldaterna sitter i en bunker när en granat plötsligt exploderar precis vid ingången. Sedan kommer beskedet: Fienden har tagit sig in i skyttegravarna. Allt filmas med soldaternas kroppskameror.

– I det här läget är det döda eller dö som gäller, säger Afghanistanveteranen Callis Amid om bilderna.

Callis Amid har ett förflutet i Försvarsmakten, där han bland annat tjänstgjorde i Afghanistan vid tre tillfällen.

Klippet som utspelar sig utanför Bachmut är en träffsäker skildring av hur kriget i Ukraina har sett ut, menar han.

– Jag tror att det är väldigt representativt. Ryssarna angriper en försvarare som är väl förberedd, har grävt ner sig och är motiverad.

Fick spridning på sociala medier

Det är frivilligbataljonen Da Vinci Wolves som har släppt bilderna som visar försvaret av ”Livets väg”. Det vill säga en av få ukrainskt kontrollerade vägar in till Bachmut.

En kort version av klippet fick spridning på sociala medier den 12 april, och en vecka senare laddades en längre version upp på bataljonens Youtube-kanal.

”Försökte förgöra oss”

Bilderna som Da Vinci Wolves släppt överensstämmer med satellitbilder från området. Det var också där fronten befann sig i mars-april 2023.

– Fienden försökte förgöra oss och ta våra positioner varje dag, säger Oleksandr Yabchanka, en av soldaterna som filmade, till ABC News.

När klippet släpptes var vägen livsviktig i försvaret av området, men i maj intog ryska styrkor Bachmut. Ukraina är fortsatt närvarande väster om staden.

Kan aldrig slappna av

Klippet är bara ett i raden av kroppskamerabilder från Ukraina som får spridning i sociala medier.

De visar kriget från den enskilde soldatens perspektiv. Men inte ens det garanterar att tittaren kan ta in den extrema situation som soldaten befinner sig i, enligt Callis Amid.

– Man sitter dagar och veckor i en jordgrop med dålig sömn och dålig mat. Man kan aldrig slappna av, för när som helst kan man råka ut för ett eldöverfall. Det är nog svårt att förstå för den som ser det här, säger han.

Da Vinci Wolves och Höger sektor

Da Vinci Wolves tidigare ledare, Dmytro Kotsiubailo, var också en av ledarna för den så kallade Höger sektor-rörelsen, som 2013 grundades som ett nätverk av radikalnationalistiska organisationer.

Ryssland anklagar dem för att vara nazister och fascister, något som tillbakavisades av Kotsiubailo själv innan han omkom nära Bachmut i mars 2023.

– Vi är nationalister, men vi är inte nynazister, vit makt-anhängare eller något sådant. I den här enheten har vi judar, muslimer och kristna. Vi bryr oss inte om varifrån folk kommer eller vilken religion de har, sa han till Independent.

Efter hans död tilldelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj honom landets högsta nationella utmärkelse ”Ukrainas hjälte” för hans insats i kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.