Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vapenexperten om projektilregnet: Skjuter 200 meter för kort.

Bild för bild: Projektilregnet över Azovstal

Uppdaterad
Publicerad

Soldaterna som är kvar i det enorma tunnelsystemet under Azovstal i Mariupol är fortsatt under hård beskjutning.

En video som publicerats i sociala medier visar ett projektilregn som faller över stålverket.

Pro-ryska separatister från Donetsk publicerade filmen på appen Telegram under söndagen.

”Om man inte visste vad det var och i vilket syfte, skulle man kunna säga att det till och med är vackert”, skriver en befälhavare för separatisterna.

Kriget i Ukraina

Rein Pella, lärare vid Försvarshögskolan, menar att det är en ganska liten och obetydande attack. Det är inte så många raketer som skjuts, och dessutom missar stora delar av ammunitionen målet, säger han.

– Genom att man filmar det med drönare så är det en ganska spektakulär attack. Jag kan tänka mig att en stor del av syftet är helt enkelt propagandafilmning för ryssarna.

Vapenexperten: Det är inte fosforbomber

Nyhetsbyrån Reuters har verifierat platsen som filmen visar, men inte kunnat bekräfta när den spelades in.

Myndigheterna i Mariupol har sagt att det är fosforbomber som Ryssland har släppt över stålverket, men Rein Pella menar å sin sida att det är osannolikt.

– Nej, det är inte fosfor. När fosfor brinner skapas en väldigt vit tjock rök, säger han.

– Det vi ser på filmen är termitraketer, det vill säga brandbomber. Det är tidigare känt att ryssarna har och använder termitraketer, säger han.

Internationell lag förbjuder att använda fosforbomber i tätbefolkade områden, men på öppna platser som skydd för militärtrupper är de tillåtna.

Ryssland har inte kommenterat vilka specifika vapen man har använt för att attackera anläggningen.

Läget fortsatt kritiskt i stålverket

Stålverket är den enda delen av Mariupol som inte står under rysk kontroll. Denys Shlega, en ukrainsk befälhavare, säger att ryska trupper trängt in i delar av stålverket, men att det inte har fått en betydande roll ännu. Han beskriver förhållandena som i stålverket som svåra.

– För tillfället har vi cirka 600 personer som är skadade. Ett 40-tal är i ett mycket allvarligt tillstånd, säger han till ukrainsk tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet