Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går ryska styrkor framåt – se bildbevisen i klippet. Foto: negumanitarnaya_pomosch_Z och Khorne Group på Telegram

Bilder visar: Ryska framsteg i Avdijivka efter tunnelattack

Uppdaterad
Publicerad

Slaget om Avdijivka har gått in i ett nytt skede. Ryssarna, som hittills utan framgång försökt omringa staden, har på kort tid pressat ukrainarna allt längre bakåt.

– Man strider sig fram från hus till hus samtidigt som man skjuter med artilleri på tillfartsvägarna och på stan, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Avdijivkas försvarare har utsatts för intensiva ryska anfall sedan i höstas och har fram tills nyligen hållit ryssarna på avstånd. SVT Nyheter kan nu verifiera att strider pågår i stadens bebyggda utkanter, vilket den ukrainska militären medgav på fredagen.

Jubel efter kloakattack

Båda sidor uppger att ett underjordiskt anfall genomfördes i stadens södra utkanter i mitten av januari, där ryska soldater i hemlighet ska ha använt sig av avloppstunnlar. Men uppgifterna om vad som hände sedan går isär.

Händelsen hyllades i ryska sociala medier, bland annat av den populära och Kremlvänliga militärbloggen Rybar. Enligt dem öppnade operationen för en framryckning. Ukrainarna beskriver attacken som ett begränsat fiasko.

Klart är att striderna i dagarna som följde tog ett kliv in från fälten utanför Avdijivka till dess bebyggda områden. Ryssarnas bilder är svåra att verifiera, men SVT Nyheter kan via drönarbilder placera ryska styrkor på en plats som en vecka tidigare låg en kilometer inne på ukrainskt område.

Kommer från norr

SVT Nyheter har genom att geolokalisera ukrainska drönarbilder kunnat verifiera att strider även äger rum i bebyggelsen i norra Avdijivka.

Den profilerade ukrainska journalisten Andrij Tsaplienko kallar utvecklingen där för ett ryskt genombrott och skriver på Telegram, med hänvisning till källor, att ryssarna på grund av dåligt väder kunnat gå fram oupptäckta av ukrainska drönare.

”De tog sig förbi de ukrainska stridslinjerna och förskansade sig i byggnaderna”, skriver han.

Speglar Bachmut

Avdijivka har jämförts med det nu erövrade Bachmut som ryssarna trots månader av försök aldrig lyckades omringa.

– När man inte lyckas med de här knepiga militära manövrarna går man tillbaka till råstyrka. Strider sig in, hus för hus. Då hänger det på hur många människoliv du är redo att offra, säger Joakim Paasikivi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.