SVT:s Samir Abu Eid intervjuar Carl Bildt i Montreux. Foto: SVT

Bildt utreder internet efter NSA-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (M) ska under två år leda en internationell kommission som utreder internets framtid i kölvattnet av visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden.

Bakom kommissionen står tankesmedjorna Chatham House och CIGI.

Beskedet lämnades på World Economic Forum i Davos, enligt The Guardian.

Snowden-dokumenten

När SVT träffade Carl Bildt i Schweiz i dag, konstaterade han apropå sin utnämning, att hoten mot internet kommer från flera håll.

– Det finns betydande hot både mot friheten på nätet och mot friheten för nätet. Friheten på nätet; de som vill censurera på olika sätt. Friheten för nätet; de som vill kontrollera det, balkanisera och reglera det. Och det skulle vara väldigt illa för dynamiken i världsekonomin, det skulle vara illa för den politiska och ekonomiska utvecklingen i olika länder, och vi ska se om vi kan föra det här närmare något slags bredare överenskommelse, säger Carl Bildt.

Består av 25 personer

Kommissionen ska bestå av 25 personer: politiker, akademiker och före detta chefer från underrättelsetjänster.

Chatham House är en tankesmedja för utrikesfrågor och Center for International Governance and Innovation (CIGI) är delvis finansierad av den kanadensiska regeringen.

– Jag har varit engagerad i de här frågorna under mycket lång tid och det är därför jag har blivit tillfrågad, men sen är det ju många andra från olika delar av världen som är och kommer att vara engagerade i det här, säger Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet