Foto: TT

Bildt: Slutet på västvärlden som vi känner den

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps kommande presidentskap ger många anledningar till oro. Europas och USA:s goda relationer kan skakas i grunden, skriver Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt.

Donald Trumps triumf i det amerikanska presidentvalet kan vara början på slutet för västvärlden som den är i dag, skriver Carl Bildt i Washington Post.

Sveriges tidigare utrikesminister oroar sig för att Donald Trump kommer att skaka om USA:s och Europas goda relationer i grunden.

USA-val 2016

”I mer än ett halvt sekel har denna framgångssaga byggt på ett engagemang i fred, demokrati, frihandel, stadiga allianser och pålitliga vänskapsband. Allt detta har attackerats eller ifrågasatts av Trump”, skriver Bildt.

Till SVT:s Gomorron Sverige säger Bildt att han inte anser det vara ett alarmistiskt uttalande.

– Om man utgår från det Trump har sagt så ifrågasätter hans uttalanden grundläggande fundament i västvärlden. Om vi tittar på västvärldens framgångar under det det senaste halvseklet är det en övertygelse om frihet och demokrati, en övertygelse om en allt friare världshandels betydelse, en övertygelse om betydelsen av allianser, av internationella avtal, förutsägbara relationer mellan länder. Nästan allt detta ifrågasätter Trump, säger före detta moderatledaren. 

”Risk att fler tar efter Putin”

Bildt kritiserar också Trumps beslut att ta emot den EU-kritiske brittiske politikern Nigel Farage innan någon annan utländsk politiker varit på besök hos den blivande presidenten. Det signalerar Trumps stöd till ”mörka krafter i olika länder som försöker omkullkasta vad generationer av amerikanska och europeiska politiker byggt upp”, menar Bildt.

LÄS MER: Trump om Nato i somras

Men har du sett några signaler efter valet på att hans uttalanden hotar värden som frihet och demokrati?

– Den första utländska politikern han tog emot överhuvudtaget var ju Nigel Farage (tidigare ledare för EU-kritiska Ukip), som är emot allt vad vi har av samarbete i den europeiska unionen och Europa. Det var en signal som är ungefär så destruktiv som man kan tänka sig gentemot de europeiska regeringarna.

Riskerna med Trump och Putins vänskap

Även Trumps inställning till klimatet, Iranavtalet, frihandelsavtal och Rysslands Vladimir Putin är anledningar till oro.

Är Donald Trump allt för slapp gentemot Putin finns det en risk att fler ledare tar efter den ryske presidentens smash-and-grab-räder, tror Bildt.

”Europa har inget mot goda relationer med Ryssland men de måste bygga på en respekt av de regler som finns mellan nationerna.”

– Goda relationer med Ryssland förutsätter ju att Ryssland inte invaderar grannländer till exempel och kan Trump få Putin att dra sig tillbaka från Ukraina så ska jag applådera detta. Men risken är ju att istället att han accepterar vad Putin har gjort. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet