Så smutsigt är det i New Delhi nu Foto: TT

Bilstopp i smogdrabbat Delhi

Publicerad

All byggverksamhet har stoppats, lastbilar får inte köra in i staden och privatbilismen ska tillfälligt strypas – Indiens huvudstadsområde Delhi tar nu till desperata åtgärder i hopp om att få bukt med den akuta smoggen.

Ett beslut att 5.000 grundskolor i Delhi-området ska hållas stängda meddelades i onsdags, och fortsätter gälla. Samma sak gäller ytterligare många tusen skolor i omkringliggande delstater.

Trafik och brända fält

Luftföroreningarna i dessa delar av Indien brukar tillta kraftigt vid denna tiden på året, då avgaserna från miljoner fossildrivna fordon får sällskap av rök när bönder trots förbud bränner färdigskördade fält. Dessutom brukar vindarna avta.

Världshälsoorganisationen WHO har satt ett gränsvärde på 25 för de farliga partiklarna av typen PM2,5, som är så små att de tränger in i lungorna och skadar både andningsorganen och hjärt-kärlsystemen. I onsdags toppade värdet i Delhi över 1. 000, enligt USA:s ambassads mätningar. På torsdagen var värdet kring 400. Allt över 300 är direkt hälsovådligt.

Värre än för rökare

På vissa platser i staden är luftkvaliteten så dålig att värdet överstiger 999, däröver går det inte att mäta. Att andas så förorenad luft likställs med att röka mer än 50 cigaretter – dagligen! 

Den indiska huvudstaden anses därmed slå Kinesiska Peking som världens smutsigaste huvudstad.

Bara fossilfordon

I grannlandet Pakistan är det också illa, med PM2,5-halter på kring 300 i mångmiljonstaden Lahore

Restriktionerna för privatbilar i Delhi träder i kraft på måndag. Bilar får då, beroende på registreringsnummer, köras varannan dag. Det gäller bara bensin- och dieselfordon, inte bilar som går på el eller gas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer