Biskop Williamson ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle brittiske biskopen Richard Williamson ställs i april inför rätta i Tyskland sedan han vägrat betala böter för att han sagt att ”inte en enda jude” dödades i nazisternas gaskamrar.

Williamson dömdes att betala 12.000 euro i böter av domstolen i Regensburg men lät bli att betala trots att det hade besparat honom rättegången.

I rättegången, som inleds den 12 april, står han åtalad för att ha sporrat till rasistiskt hat. Han är dock inte skyldig att personligen infinna sig i rätten, utan kan företrädas av en advokat.

Förnekade Förintelsen i SVT-intervju

Biskopen är medlem av det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX).

Påven Benedictus XVI ådrog sig stark kritik för ett år sedan när han hävde exkommuniceringen av Williamson och tre andra biskopar i SSPX.

Strax innan hade Williamson än en gång i en intervju i SVT-programmet Uppdrag granskning förnekat att judar dödades i gaskamrarna.

Att förneka att Förintelsen ägde rum eller att ifrågasätta centrala inslag i den är förbjudet i lag i Tyskland och Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.