Biståndsminister Peter Eriksson (MP) anser att anklagelserna mot ledningen för UNRWA är allvarliga. Foto: TT/Naina Helén Jåma

Biståndsministern: ”Förfärligt att missbruka FN:s resurser”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är förfärligt att missbruka FN:s resurser. Ledningen för FN-organet UNRWA bör bytas ut om anklagelserna stämmer, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) om uppgifterna i en internutredning om maktmissbruk i ledningen för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

Anklagelser riktas mot flera ledande chefer om maktmissbruk för personlig vinning.

Toppchefen Pierre Krähenbühl ska ha haft en kärleksrelation med en kvinnlig medarbetare som han utsett till särskild rådgivare. Paret ska ha rest i stor omfattning på dyra flygbiljetter utan att utgifterna redovisats.

Rapport avslöjades

Dessa uppgifter finns i UNRWA:s egen internrapport vars innehåll avslöjades av Al Jazeera i somras. Redan i december 2018 fick FN:s generalsekreterare ta del av anklagelserna. Men först i mars i år fick FN:s högsta revisionsinstans OIOS i uppdrag att utreda om det fanns grund för misstankarna.

”Borde stiga åt sidan”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) anser att utredningen har tagit lång tid. Sverige har ställt krav i FN på att UNRWA-chefen Krähenbühl borde stiga åt sidan under utredningens gång.

– Om uppgifterna visar sig vara riktiga bör hela ledningen bytas ut. Men det är rimligt att man utreder frågan ordentligt först. Det får inte dra ut på tiden, säger Peter Eriksson till SVT Nyheter.

Stoppat bidragen

Schweiz, Nederländerna och Belgien har stoppat sina utbetalningar till UNRWA tills vidare.

Men biståndsministern anser att man inte bör dra in det svenska biståndet till FN-organet.

– De har oerhört viktiga uppgifter att göra. Massor av barn skulle inte kunna gå i skolan om vi drog in pengarna, säger han.

Hur påverkas förtroendet för FN av anklagelser om maktmissbruk?

– Det skadar FN:s möjligheter att skapa resurser, men om man hanterar frågan på ett bra sätt och reder ut allt noga kan man begränsa skadeverkningarna.

”Allvarligt”

Peter Eriksson har fått försäkringar från FN att utredningen om UNRWA ska vara klar under hösten.

– Det är allvarligt när resurserna missbrukas. Det måste vara en av de viktigaste uppgifterna som FN och vi har – att minska korruptionen, som är det största hindret för utveckling i fattiga länder, anser han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.