Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är den stående varelsen på den kinesiska djurparken en björn eller en människa? Foto: AFP/Reuters

Björn på zoo i Kina väcker debatt om äkthet

Uppdaterad
Publicerad

Ett omtalat videoklipp som visar en björn som står upprätt på bakbenen har fått internet att spekulera. Är den kinesiska djurparkens malajbjörn äkta eller är det egentligen en människa i kostym?

Videon släpptes den 28 juli och visade hur en malajbjörn, även kallad solbjörn, som stod på sina bakben i sitt hägn på Hangzhou Zoo medan besökare tittade på. Kinesiska nätanvändare ifrågasatte om björnen var en man klädd i en kostym, på grund av björnens människoliknande hållning och veck av lös hud på ryggen.

Djurparken har tillbakavisat anklagelserna och svarat på ett lättsamt sätt genom att publicera ett uttalande på den kinesiska appen WeChat där de rollspelade som björnen:

”I går, efter att jag slutat jobbet, fick jag ett samtal från direktören som frågade mig om jag var lat och inte gick till jobbet, och att jag istället hade anställt ett tvåbent djur för att ersätta mig”, stod det.

Malajbjörnarna är mindre än andra björnar och ser annorlunda ut, men de är äkta vara, försäkrar djurparken vidare.

Tidigare har andra djurparker i Kina anklagats för att försöka visa upp hundar som målats till vargar eller åsnor som förklätts till zebror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.