Brasilianska soldater får undervisning om myggsmittan Zikaviruset, som spridit sig snabbt i Brasilien och andra delar av Sydamerika. Foto: TT

Bli inte gravid – uppmaning till El Salvadors och Honduras kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Vänta med att bli gravid. Det hälsar El Salvadors och Honduras hälsomyndigheter efter larmet om ett myggburet virus som kan orsaka missbildningar hos spädbarn.

Sedan oktober har tusentals barn i Latinamerika fötts med den ovanliga sjukdomen microcefali, som gör att bebisarna har underutvecklade hjärnor och ovanligt små huvuden.

Det finns ett tydligt samband mellan sjukdomen och att de gravida mammorna varit smittade med zikaviruset som sprids med myggor. Nu går hälsomyndigheter i Honduras och El Salvador ut och rekommenderar par som försöker bli gravida, att skjuta upp det i två år.

Zikavirus

– Vi föreslår att kvinnor som är i fertil ålder vidtar försiktighetsåtgärder och planerar sina graviditeter, säger El Salvadors vice hälsominister Eduardo Antonio Espinoza.

Finns varken medicin eller vaccin

De som redan är gravida bör hålla sig inomhus för att undvika myggbett. Men sedan tidigare vet man att det finns ungefär hundra kvinnor i El Salvador som väntar barn och som är smittade med viruset.

Det finns inget vaccin eller medicin för zika. Och sedan förra veckan uppmanar USA kvinnor som är, eller planerar för att bli gravida att överväga att skjuta upp sina resor till 14 länder i Latindamerika.

Svenska myndigheter avråder inte

Svenska myndigheter avråder inte från resor. Precis som inför alla resor till tropikerna rekommenderar Folkhälsomyndigheten att resenärer tar reda på vilka sjukdomar som finns i området. Vid behov ska man kontakta en resemedicinsk mottaggning. Särskilt personer med kroniska sjukdomar, föräldrar med små barn eller personer som är gravida ska ta reda på mer information på mödravårdscentral eller resemedicinsk mottagning.

– Till gravida säger vi att de ska kontakta mödrahälsovården, ta ett samtal inför resan så att du vet hur du skyddar dig. Sedan efter det samtalet kan du själv göra en bedömning. Har man rätt info och vet hur man skyddar sig mot myggbett så tror vi att man kan ta det beslutet själv, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Täckande kläder

Vid resor till områden där det finns myggor och där zikaviruset finns gäller det att skydda sig mot myggbett. Folkhälsomyndigheten skriver att täckande klädsel och att sova under myggnät är lämpligt. Myggstick bör användas på bar hud. Som sagt är det extra viktigt för gravida att skydda sig.

Det är också extra lurigt med zikaviruset eftersom det sprids av myggor som är aktiva på dagtid, framför allt i gryning och skymning.

Få smittade turister

Hittills har dock väldigt få turister blivit smittade.

– De allra flesta får inga symtom alls, säger Anders Wallensten.

Länderna som USA varnar för

Brasilien, Colombia, El Salvador, Franska Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexiko, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela och Puerto Rico.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet