Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se USA:s utrikesminister Antony Blinken om varför han tycker det är viktigt att markera mot Ryssland. Foto: Martin Lundberg, Firat Celik/SVT

Blinken om Rysslands hot mot Ukraina: Väldigt allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands militära närmanden mot Ukraina kan få stora konsekvenser. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i en intervju med SVT:s Agenda. Amerikanen beskriver konflikten som allvarlig och att den har stor principiell betydelse.

– Det är viktigt att Ryssland förstår att det är viktigt, säger Antony Blinken.

Ordkriget mellan USA och Ryssland gällande läget i Ukraina har trappats upp.

I samband med militäralliansen Natos utrikesministermöte i Riga tidigare i veckan påstod sig USA:s utrikesminister Antony Blinken ha ”bevis” på att Ryssland planerar aggressiva insatser mot Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin svarade snabbt med ett utspel om bland annat  krav på att Nato inte expanderar vidare österut.

På torsdagen möttes Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid Europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE i Stockholm för att diskutera frågan ytterligare.

I en intervju med Agenda säger Antony Blinken att situationen är allvarlig.

– Meddelandet var enkelt och rättframt. Vi hade en väldigt direkt och seriös konversation, om att vi är allvarligt bekymrade över att se ryska styrkor mobilisera vid gränsen till Ukraina, säger Antony Blinken.

Han fortsätter:

– Vi är väldigt oroade över att Ryssland sätter sig i en position där de begår en ny offensiv och jag ville klargöra direkt till utrikesminister Lavrov vilka allvarliga konsekvenser det skulle få, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är Ukraina viktigt för Ryssland – ”En väldigt emotionell fråga för Kreml”. Foto: SVT

”Kan inte ta risken”

Blinken uppger att han framfört att situationen kan lösas med diplomati. Han säger att det nu är upp till Ryssland att dra tillbaka sina trupper och inleda diplomatiska samtal.

Hur allvarlig anser du att Rysslands hot mot Ukraina är?

– Det är väldigt allvarligt. Det vi ser är stora mobiliseringar vid gränsen, destabilisering inne i Ukraina och att sociala medier-kampanjer mot Ukraina har ökat tiofaldigt de senaste månaderna. Och vi har sett det förut, det är inget nytt, säger Blinken.

– Vi kan helt enkelt inte ta risken att det händer igen. Konsekvenserna är fruktansvärda och det ligger inte i någons intresse, säger han.

Han vill inte gå in i detalj kring vilka åtgärder USA är beredda att vidta.

– Vi är hängivna den territoriella integriteten och Ukrainas suveränitet, och det är någonting som är vitalt viktigt. Inte bara för Ukraina, utan för att det handlar om grundläggande principer för vår demokrati. Om länder tillåts ändra gränser med våld av en demokrati och ingenting görs åt det kommer andra länder att göra det med, säger Antony Blinken.

På tisdag ska USA:s president Joe Biden och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin ha ett digitalt möte om Ukraina.

Se hela intervjun i Agenda klockan 21.15 på SVT Play, eller SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer