Helsingforspolisen har sagt nej till koranbränningar med hänvisning till att det är brott mot trosfriden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Planerade koranbränningar i Finland har nekats av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Koranbränningar har planerats även i Finland, rapporterar finländska Yle. Men i Finland är den här typen av aktion olaglig – med hänvisning till lagen om brott mot trosfrid.

Därför lär ingen koranbränning likt den högerextreme aktivisten Rasmus Paludans uppmärksammade bränning utanför Turkiets ambassad i Sverige genomföras i Finland.

Enligt Yle skulle den planerade koranbränningen äga rum i förra veckan i samband med en demonstration mot Finlands process i att gå med i Nato.

Men polisen fick uppgifter om planerna via sociala medier.

– Vi var i kontakt med demonstrationens organisatör och berättade att det här inte är lagligt i Finland, säger Heikki Porola, överkommissarie vid polisen i Helsingfors, till Yle.

Demonstrationen ordnades – men ingen helig skrift brändes.

Porola säger att det inte är ovanligt att finländsk polis på förhand diskuterar demonstrationer med organisatörer för att säkerställa att de ämnar följa lagen.

Yle skriver att en liknande lag som den om brott mot trosfrid inte finns i andra nordiska länder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.