Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Beroende på vad EU säger så får vi se vad Boris Johnsons nästa steg blir”, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Aktuellt. Foto: SVT/TT

Persson: ”Nu ligger bollen hos EU”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagskvällens omröstningar i brittiska underhuset ligger brexit-bollen nu hos EU. Kan medlemsländerna tänka sig skjuta fram brexit – och i så fall hur länge.
– Beroende på vad EU säger så får vi se vad Boris Johnsons nästa steg blir, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Aktuellt.

Brittiska underhuset röstade under tisdagskvällen ja till att arbeta vidare med utträdeslagen. Det innebär i praktiken att de godtar att påbörja arbetet med att göra utträdesavtalet med EU till brittisk lag.

Däremot röstade de nej till den tidsram som premiärminister Boris Johnson hade föreslagit. I och med det sprack sannolikt premiärministerns löfte om ett brexit den 31 oktober. Nu ligger bollen hos EU.

– Boris Johnson har hintat om att han kanske kan tänka sig en kortare förlängning. Vi får se hur EU och Boris Johnson förhandlar och om de kommer överens. Boris Johnson kanske lyckas  – dock inte till den 31 oktober utan det kommer att bli senare, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Vad blir nästa steg?

– Boris Johnson sa att nu pausar vi lagpaketet och hela processen i avvaktan på att höra vad EU säger. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har sagt i kväll att han har inlett konsultationer med de 27 medlemsländerna för att försöka komma överens om hur de ska agera. Man tror att de kommer erbjuda en förlängning men frågan är hur kort eller lång den kommer vara, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Hon fortsätter:

– Beroende på vad EU säger så får vi se vad Boris Johnsons nästa steg blir. Kommer han acceptera en kort förlängning – och försöka få igenom avtalet med ett utträde något senare. Eller kommer han, som han har har hotat göra, skrota det här avtalet och försöka få igenom ett nyval så fort det vara går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer