Det blev både fram- och motgångar för premiärminister Boris Johnson när det brittiska underhuset röstade igenom regeringens avtal – men inte hans tidsplan för brexit. Foto: SVT

Johnsons tidsplan för brexit fälldes

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska underhuset röstade ja till att arbeta vidare med utträdeslagen – men nej till premiärministerns tidsplan. Resultatet innebär att britterna har tagit ett steg närmare ett faktiskt brexit.

– Det var ändå en stor seger för regeringen. Det innebär, som premiärministern sa, att underhuset för första gången har gett sitt stöd till ett avtal, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola, i SVT Nyheters sändning.

Med 30 rösters marginal röstade det brittiska underhuset ja till att arbeta vidare med utträdeslagen – vilket behövde klubbas igenom för att premiärministern skulle kunna gå vidare med sitt brexitavtal.

Det här innebär att parlamentet för första gången godkänt ett utträdesavtal med EU.

Brexit

Nej till tidsplanen

Kort senare röstade parlamentet om premiärminister Boris Johnsons planerade tidtabell för hur lagen ska hanteras i parlamentet. Johnson ville att arbetet skulle vara klart på bara tre dagar – en extremt snabb tidtabell för parlamentsledamöterna som fick det 110 sidor långa förslaget så sent som på måndagskvällen.

Det gick inte parlamentet med på. Och vad som händer nu är oklart. 

Boris Johnson har hotat med att helt dra tillbaka lagförslaget om tidsplanen inte klubbas igenom. I så fall vill han hellre försöka utlysa nyval, sade han inför omröstningen. Men om så verkligen också kommer ske är oklart. 

– Det är en komplicerad process att utysa nyval. Premiärministern kan inte göra det när han vill. Frågan är om oppositionspartierna går med på att utlysa ett nyval, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola, i SVT Nyheters sändning.

Johnson: Kommer lämna – på ett eller annat sätt

Boris Johnson beklagade beslutet direkt efteråt. Men sade då ingenting om vare sig nyval eller om att dra tillbaka lagförslaget.

I stället lyfte han fram att underhuset trots allt nu har sagt ja till avtalet.

– Jag anser att vi borde lämna EU den 31 oktober. På ett eller annat sätt kommer vi lämna EU med det här avtalet, som vi precis har godkänt, säger Boris Johnson i parlamentet.

Han fortsätter:

– Det här huset har återigen röstat för en försening. Nu måste EU ta beslut om hur det ska gå vidare. Jag kommer att tala med EU:s medlemsländer om vad de tänker göra. Tills dess pausar vi den här lagstiftningen, säger Johnson i underhuset.

EU har avgörandet

I och med resultatet i tisdagskvällens omröstningar blir det omöjligt att genomföra brexit med ett avtal den 31 oktober. Men det behöver inte betyda att det blir ett avtalslöst brexit. EU sitter nu med avgörandet i sin hand.

– Det enda sättet det kan bli ett avtalslöst brexit den 31 oktober är om EU inte beviljar en förlängning. Det finns ingenting som talar för att EU inte ska göra det, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Senare på kvällen skrev också Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter att han rekommenderar EU-länderna att godkänna en förlängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet