Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här syns en av fontänerna som symboliskt färgats röd i Teheran, Iran. Foto: Reuters

Blodfärgade fontäner syns runt om i Teheran

Uppdaterad
Publicerad

Flera fontäner har färgats röda i Irans huvudstad Teheran. Det tros vara gjort av en konstnär som vill belysa det brutala våld som den iranska regimen använder mot de som protesterar i landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Bilder på fontänerna dök först upp på sociala medier-kontot 1500 Tasvir som delar innehåll relaterat till protesterna i Iran på flera olika sociala medier-plattformar. Reuters har identifierat platserna genom att titta på byggnader och statyer, men det är ännu oklart när aktionen ägde rum.

Enligt BBC:s persiska nyhetstjänst är fontänerna nu tömda på vatten, men röda spår ska fortfarande kunna ses i botten. På internet lever de dock kvar och twitteranvändare hyllar tilltaget som ett konstverk som de namngett “Teheran täckt i blod”.

Protester i Iran

Under lördagen fortsatte demonstrationerna mot regimen i Iran. Arbetare gick ut i strejk samtidigt som våldsamheter utbröt i flera städer mellan poliser och demonstranter. Minst två personer ska ha dödats under dagen vid två olika händelser.

Protesterna är nu inne på sin fjärde vecka. De började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog sedan hon gripits av landets ökända moralpolis då hon ansågs ha brutit mot Irans strikta klädkod för kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet