Minst 250 dödade efter bombningar i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju sjukhus har bombats och hundratals människor har dödats och skadats i de värsta bombningarna av syriska östra Ghouta på flera år. Bland de som dödats i bombningarna finns över 50 barn. Boende vädjar: ”Stoppa blodbadet”.

Raketer och granater regnar över de svårt prövade invånarna i rebellfästet Ghouta, öster om Syriens huvudstad Damaskus.

– Stoppa blodbadet innan det är för sent, skriver en boende i området till TT.

Bombningarna av området — som sedan 2013 står under regimens belägring — är de värsta på tre år, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Under tisdagen dödades 106 personer, varav 19 barn, enligt SOHR. Observatoriet räknar till minst 250 döda och knappt 1.000 skadade civila sedan i söndags, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är det högsta antalet döda på 48 timmar i östra Ghouta sedan gasattacken i augusti 2013. Av dem ska 50-100 vara barn.

FN manar till ett omedelbart eldupphör, men varken regimen eller dess allierade Ryssland vill kommentera våldet.

Många döda barn

Bland de som dödades av bombningarna i måndags finns 39 barn, enligt SOHR. FN:s barnfond Unicef säger sig sakna ord för att beskriva dödandet och twittrade ut ett ordlöst tweet.  

– Inga ord kan ge rättvisa till barnen som dödats, deras mammor, pappor och anhöriga. Har de som ger upphov till lidandet fortfarande ord för att rättfärdiga sina barbariska gärningar?, skriver Unicefs regionchef Geert Cappalaere, i ett uttalande.

Dödssiffran befaras stiga

När TT når den regimkritiske aktivisten och fotografen Firas Abdullah i staden Douma beskriver han inte bara krigets ständigt närvarande ljudkuliss av helikoptrar, drönare och bombflyg. Han säger sig också höra skrik och gråt från kvinnor och barn tränga genom fönstren från deras hem.

– Det finns ingenstans att fly, ingenstans att gömma sig. Jag har inget hopp längre, men jag, precis som alla andra boende i östra Ghouta, har inget annat val än att härda ut, skriver Firas Abdullah till TT.

– Mitt meddelande till omvärlden är: stoppa Bashar al-Assads blodbad innan det är för sent.

I de minst 72 flygräder som genomfördes i måndags dödades 97 civila och över 500 skadades, enligt den franskbaserade hjälporganisationen UOSSM som befarar att dödssiffran kommer att stiga. Situationen för civila har förvärrats av de raketer som den väpnade oppositionen i sin tur avfyrar mot Damaskus.

”Jämnar staden med marken”

– Det här kan vara en av de värsta attackerna i Syriens historia, till och med värre än belägringen av Aleppo. Det stora antalet flygräder jämnar staden med marken och dödar civila utan hänsyn eller nåd, skriver UOSSM:s vd Said Zeduoun Al Zoebi i ett pressmeddelande.

Minst sju sjukhus har träffats av bomber och helt eller delvis tagits ur bruk. Bland de sjukhus som bombats finns al-Marj, som träffades av tre tunnbomber. En anställd och en patient dödades och flera andra ska ha skadats i attacken, enligt UOSSM. En av de viktigaste klinikerna i området, Arbin, bombades vid två tillfällen på tisdagen. Enligt SOHR var det ryska stridsflygplan som slog ut Arbinkliniken.

– Varken medicin eller medicinsk utrustning har fått föras in i staden under flera månader, och det finns bokstavligen ingen sjukvård tillgänglig för dem som lider av svåra skador, säger UOSSM:s vd.

”Varken mediciner, mat, vatten eller el”

Röda Korset beskriver den humanitära situationen i området som ”fruktansvärd”. Den 14 februari fick Röda Korset komma in i östra Ghouta för första gången på drygt tre månader.

– Det är ett oerhört humanitärt lidande. Människor har varken tillgång till mediciner, mat, vatten eller el. Det finns ingenting, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella operationer i svenska Röda Korset.

Undernäring och sjukdomar

Förnödenheter för ungefär 7 200 personer tilläts föras in med en hjälpkonvoj. Men i området bor uppskattningsvis 300 000 personer. Undernäring och sjukdomar sprider sig.

– Vi måste få obehindrat tillträde hela tiden. Vi får inte glömma att det är en rätt för människor att ta emot humanitär hjälp. Det är inte något de ska behöva be om, säger Michaela Friberg Storey.

FN uppmanar till ett omedelbart eldupphör i östra Ghouta. Men vare sig den syriska regimen eller dess allierade Ryssland vill kommentera bombningarna.

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.