Bolivia stoppar bolaget bakom krashade flygplanet

Uppdaterad
Publicerad

Bolivias luftfartsmyndighet har på obestämd tid upphävt flygtillståndet för Lamia – efter den svåra flygkraschen i Colombia där 71 personer omkom.

Beslutet kom från myndigheten under torsdagen, utan någon direkt motivering eller vidare detaljer. Flygbolaget Lamia, som körde det plan som krashade i Colombia, natten mot tisdagen, har inte längre tillstånd att bedriva sin verksamhet, rapporterar nyhetsbyrån AP

Det lilla flygbolaget grundade i Venezuela 2009 men har opererat från Bolivia sedan 2015. Framtiden för bolaget är nu osäker.

Flygkraschen i Colombia

Piloten klagade över bränslebrist

Kort efter kraschen, där endast sex av de totalt 77 ombord överlevde, sades orsaken bakom delvis ha handlat om dåligt väder, enligt uppgifter i latinamerikanska medier.

Tidiga uppgifter tydde även på att planet, som var på väg till Medellin i centrala Colombia, ska också ha haft tekniska problem och försökt nödlanda.

Under onsdagen kom dock uppgifter som pekar på att det var bränslebrist som låg bakom kraschen. I de sista inspelningarna från cockpit, som läckt till W Radio, hörs hur piloten klagar på bränslebrist.

Tre av laget spelare överlevde

Det chartrade planet skulle flyga det brasilianska fotbollslaget Chapecoense till Medellin för att spela final i turneringen Copa Sudamericana.

Av de sex personer som har överlevde kraschen finns tre namngivna Chapecoense-spelare: Jackson Follmann, Zampier Neto och Alan Ruschel. Utöver fotbollsspelarna överlevde en journalist och två ur besättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Colombia

Mer i ämnet