Foto: TT

Teorin: Flygplanet störtade efter bränslebrist

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder nu på att bränslebrist låg bakom flygkraschen i Colombia, som dödade 71 personer, däribland nästan ett helt fotbollslag. Planet brann inte när det slog ner och kan ha störtat med en tom tank. Dessutom hörs piloten klaga på bränslebrist i de sista inspelningarna från cockpit, som läckt till medier.

Det var natten till i går, tisdag, som ett flygplan på väg till Medellin i centrala Colombia utropade nödläge och sedan kraschade i bergen. Colombianska myndigeter undersöker nu vrakdelarna vid nedslagsplatsen i närheten av Medellin. Den första informationen kring kraschen uppgav att ett elektriskt fel eller svåra väderförhållanden orsakade olyckan, bland annat eftersom planets besättning uppgav just elfel i ett nödanrop och räddningsarbetet försvårades av hårt väder.

Men nu uppger Alfredo Bocanegra, chef för colombianska luftfartsverket, att myndigheten inte utesluter att planet hade slut på bränsle. Orsaken är bristen på eldskador på vrakdelarna.

Flygkraschen i Colombia

Pilotens nödrop: Bränslet slut

I en inspelning från ett flygledartorn som läckt till W Radio hör man dessutom piloten upprepade gånger be om lov att nödlanda, på grund av ”totalt elektriskt haveri” men också slut på bränsle. En flygledare hörs ge instruktioner medan planet tappar fart och höjd, och strax innan förbindelsen tystnar meddelar piloten att han flyger på 9 000 fots höjd.

Det är oklart hur W Radio kommit över uppgifterna, men de bekräftas av en pilot på ett annnat plan som flög i närheten, skriver AP.

I kraschen dog 71 passagerare och bara sex överlevde. Att någon överhuvudtaget klarade sig kan också vara ett tecken på att planet hade en tom tank, enligt flygexperter. Bilderna från platsen tyder också på att vrakspillrorna inte brunnit.

”Brann inte”

– Vi ser att det inte började brinna när planet slog i marken, vilket kan vara en av orsakerna till varför det finns överlevande från den här fruktansvärda tragedin, säger Geoffrey Thomas, chefredaktör för Airlineratings.com enligt CNN.

Bränslebrist kan orsakas av bland annat läckor, isbildningar eller fel på bränslepumparna, men att ett passagerarplan får slut på bränsle är extremt ovanligt och flera säkerhetssystem ska se till att det aldrig händer.

Nu ska de colombianska myndigheterna rekonstruera planets sista resa utifrån bland annat flygdata och röstinspelningar. De svarta lådorna hittades tidigt i går och sägs vara i utmärkt skick. Utredare från Storbritannien, där planet tillverkades, reser nu till Colombia, för att bistå de colombianska utredarna.

Tre fotbollspelare överlevde

Det chartrade planet skulle flyga det brasilianska fotbollslaget Chapecoense till Medellin för att spela final i turneringen Copa Sudamericana. 77 personer, inklusive nio besättningsmedlemmar, befann sig ombord när flygplanet störtade, bara några mil från flygplatsen i Medellin.

Ombord på planet fanns också 21 journalister som skulle bevaka matchen. Hittills har 71 av passagerarna bekräftats döda. Av de sex personer som har överlevde kraschen finns tre namngivna Chapecoense-spelare: Jackson Follmann, Zampier Neto och Alan Ruschel. Utöver fotbollsspelarna överlevde en journalist och två ur besättningen.

Enligt de första uppgifterna befann sig 81 personer ombord på planet, men den siffran har senare korrigerats till 77 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Colombia

Mer i ämnet