Foto: TT

Svarta lådorna har hittats efter kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som orsakade flygplanskraschen i Colombia. Nu hoppas myndigheterna vara ett steg närmare svaret efter att ha hittat de båda så kallade svarta lådorna.

Aerocivil meddelade själva på Twitter under tisdagskvällen att de hittade de två lådorna. Med hjälp av dessa ska de kunna få mer information om vad som hände i samband med kraschen då 71 personer omkom.

Dödssiffran sänktes av colombianska myndigheter efter att det framkommit att färre personer rest med planet än man tidigare befarat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flygkraschen i Colombia

Elektrisk haveri

Enligt latinamerikanska medier skylls olyckan dels på dåligt väder, men planet ska också ha haft tekniska problem och försökte nödlanda sydöster om Medellin.

– I de slutgiltiga dokumenten från vårt luftfartsverk och Luftfartsverket i Bolivia talas det om ett totalt elektriskt haveri i sista minuten, säger Alfredo Bocanegra, chef för Luftfartsverket i Colombia.

Läs mer: Expert: De har förmodligen felbedömt höjden

Exakt vad som hände är fortfarande oklart. Vid fyratiden natten till tisdag, svensk tid, ska flygplanet som var på väg till Medellin i centrala Colombia ha utropat nödläge. De sista signalerna planet ska ha gett ifrån sig var på 4.700 meters höjd när det var bara 30 kilometer från destinationen.

Spelar in data under flygning

Nu hoppas man att analys av de två svarta lådorna ska kunna reda ut exakt vad kraschen berott på. I flygplan finns i vanliga fall två svarta, eller i själva verket orangea, lådor. Den ena spelar in data om flyghöjd och tryck och den andra vad som sägs i cockpit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Colombia

Mer i ämnet