Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaros anhängare har kritiserat valresultatet i flera månader – under söndagseftermiddagen utbröt upplopp och landets kongress stormades. Se de dramatiska bilderna i inslaget. Foto: SVT

Bolsonaros inblandning i stormningen utreds efter videoklipp

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens ex-president Jair Bolsonaros eventuella inblandning i stormingen av Brasiliens kongress i huvudstaden Brasília den 8 januari kommer att utredas. Det meddelar riksåklagaren i ett uttalande.

Riksåklagaren begär att Bolsonaro utreds av Högsta domstolen och hänvisar till ett videoklipp som Bolsonaro publicerat på Facebook som ifrågasätter resultatet av presidentvalet 2022 som Lula da Silva vann med liten marginal.

Tog ner klipp

Trots att videon publicerades två dagar efter den våldsamma stormningen av presidentpalatset, högsta domstolsbyggnaden och kongressen i huvudstaden Brasilia menar åklagare som utreder stormningen att innehållet i videon ändå motiverar att man utreder Jair Bolsonaros förehavanden innan stormningen.

Stormning i Brasilien 2023

Finns i USA

Jair Bolsonaro tog ner klippet morgonen efter att det publicerats.

I slutet av förra året lämnade Bolsonaro Brasilien och har sedan dess vistats i Orlando i USA. Hans kritiker vill se honom utlämnad till Brasilien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaro-anhängare vid presidentpalatset i Brasilia vid stormningen den 8 januari. Foto: Sergio Lima/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormning i Brasilien 2023

Mer i ämnet